hb rendah

Hb Rendah Kerana Vita Lea Shaklee

Baru-baru ini seorang pelanggan telah mengadu kepada saya tentang masalah paras hb rendah  yang dialami oleh beliau. Beliau telah mengamalkan Vita Lea tetapi tidak berhasil.

Selain itu, jururawat di tempat beliau melarang keras mengambil suplemen shaklee semasa hamil.

Alasannya ialah kerana suplemen shaklee tidak cukup dosej untuk ibu hamil terutamanya suplemen yang mengandungi zat besi dan hanya menyarankan vitamin yang dibekalkan oleh klinik sahaja.

Lantaran itu, untuk mendapatkan kepastian, saya sendiri telah mengemukakan hal ini kepada seorang doktor yang bertugas di sebuah hospital kerajaan.

Menurut beliau, tiada masalah untuk ibu hamil mengambil suplemen shaklee kerana telah diuji secara klinikal dan sesuai untuk ibu hamil.

Tambahan pula, dosej yang terkandung dalam Vita Lea Multivitamin & Multimineral amat mencukupi untuk ibu hamil. Menurutnya lagi, vitamin yang klinik kesihatan bekalkan adalah sama sahaja dari segi dosejnya.

Apa itu hb?. Hb ialah singkatan bagi hemoglobin iaitu kadar kepekatan darah dalam tubuh badan seseorang. Amat penting dijaga semasa kehamilan kerana ibu hamil akan mendapat kesan sampingan jika tidak mengekalkan paras bacaan hb.

Kesan Jika Hb Rendah

Hb rendah akan menyebabkan tumpah darah semasa bersalin nanti. Tumpah darah ialah keadaan seorang ibu semasa bersalin mengalami pendarahan yang tidak henti dan boleh membahayakan nyawa ibu terutamanya boleh menyebabkan kematian.

Ibu hamil juga sentiasa letih, lesu dan tidak bertenaga. Keadaan ini akan menjejaskan kesihatan ibu dan juga tumbesaran bayi.

Adakah Vita Lea Penyebab Hb Rendah?.

Sebenarnya anda tidak perlu menyalahkan suplemen yang anda ambil semata-mata jika hb anda rendah, sebaliknya semak dahulu kandungan suplemen tersebut serta rujuk kepada yang pakar seperti doktor dan pakar nutrisi.

Atau gaya pemakanan anda seharian menyebabkan suplemen yang anda ambil tidak berkesan.

Terdapat beberapa sebab kenapa suplemen tidak berkesan terhadap tubuh badan kita. Antaranya ialah :

 • Kafein – Pengambilan kafein boleh menggangu penyerapan vitamin. Ibu hamil dilarang untuk ambil kafein dalam dos yang berlebihan dalam sehari . Minuman yang mengandungi kafein seperti teh, kopi, arak dan lain-lain sangat tidak sesuai untuk ibu hamil.
 • Amalan pemakanan yang tidak sihat– Sepanjang kehamilan, ibu perlu mengambil banyak sayuran, buah-buahan dan makanan yang banyak membantu untuk meningkatkan hb. Contohnya, sayur bayam, kurma, hati binatang, dan kerang.
 • Tidak minum air secukupnya – Bagi ibu hamil, pengambilan air yang secukupnya amat penting kerana air dapat membantu penyerapan vitamin dengan lebih baik terutamanya air kosong.

Vita Lea Multivitamin & Multimineral

hb rendahVita lea merupakan multivitamin shaklee yang pertama dicipta di dunia iaitu pada tahun 1915. Kaya dengan 28 jenis keperluan nutrisi termasuklah zat besi.

Manfaat utama bagi ibu hamil ialah membantu meningkatkan paras hb dan untuk menambah darah serta meningkatkan tenaga sepanjang kehamilan.

hb rendah

Selain membantu masalah hb rendah ibu hamil, Vita Lea juga sesuai untuk semua lapisan masyarakat kecuali kanak-kanak.

Kelebihan  lain Vita Lea Mulltivitamin & Multimineral ialah :

 • Membantu dalam proses penambahan tenaga dengan segera kepada tubuh badan.
 • Melambatkan proses penuaan.
 • Dijadikan sebagai makanan tambahan seharian kerana gaya hidup masa kini tidak sihat terutamanya makanan.
 • Membantu mengatasi masalah anemia.
 • Sangat sesuai untuk ibu hamil dan berpantang.
 • Meningkatkan metabolisma tubuh badan seseorang.
 • Meningkatkan sistem imun.
 • Sangat sesuai untuk mereka yang mementingkan kesihatan harian.

Pengalaman kehamilan saya sendiri telah membuktikan bahawa Vita Lea Shaklee sangat membantu terutamanya dalam mengatasi masalah hb rendah yang saya alami.

hb rendahMasalah hb rendah amat merisaukan saya, dan pelbagai cara telah saya cuba, namun tidak berhasil dan setelah saya temui Vita Lea, alhamdulillah masalah hb rendah selesai!.

Video Testimoni Anemia Ketika Hamil

Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil – Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.

Untuk tempahan dan pertanyaan tentang Vita Lea Mulltivitamin & Multiminerals hubungi saya.

WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
013-232 1416
Email : puteribongsu33@gmail.com
FB Pages : Seri Bongsu Healthy
Seorang WAHM (work at home mother), isteri kepada suami yang penyayang dan ibu kepada seorang cahaya mata yang comel dan manja. Berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk keluarga dan masyarakat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *