5 Tips Bagaimana Tangani Anak Tak Makan Sayur-sayuran & Buah-buahan

Kanak-kanak adalah golongan yang sangat suka memilih makanan. Pada peringkat ini, biasanya usia 2 tahun ke atas, mereka mula makan makanan yang tidak sihat. Mereka lebih suka makan gula-gula, coklat, mee segera dan sebagainya sebagai makanan harian mereka.

anak tak makan sayur

Situasi ini akan menyebabkan kesan kepada kanak-kanak itu sendiri. Jika pengambilan makanan tidak sihat secara berterusan dan jangka masa yang panjang, mungkin akan menyebabkan kerosakan gigi, masalah usus, dan badan akan kekurangan nutrisi, kemudiannya mudah jatuh sakit.

Kanak-kanak Di Malaysia Tak Suka Sayur

Seringkali kita mendengar bahawa kanak-kanak sangat sukar makan sayur-sayuran dan buah-buahan.  Jika kita lihat kantin sekolah di Malaysia, kebanyakannya menyajikan makanan yang tak berkhasiat untuk murid sekolah.

Bagaimana nak galakkan anak makan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari?. Berikut ialah tips yang boleh saya kongsikan buat rujukan ibu bapa di luar sana. Tips ini saya gunakan untuk anak-anak saya yang juga memilih makanan.

Tips Pikat Anak Makan Sayur & Buah

  1. Didik anak makan makanan berkhasiat sejak dari kandungan lagi. Semasa hamil, ibu perlu makan secara sihat iaitu banyakkan sayur-sayuran dan buah-buahan dalam menu harian.

2. Semasa usia bayi 6 bulan, mereka sudah boleh makan makanan pejal seperti puri buah-buahan dan sayur-sayuran. Inilah masa yang sesuai untuk mendidik anak makan makanan berkhasiat. Ibu perlu perkenalkan puri dahulu sebelum nasi atau bijirin lain.

Sebagai contoh, puri epal, puri pear, puri labu, puri brokoli dan sebagainya.

3. Ibu perlu bijak mengolah menu yang berasaskan sayuran dan buah-buahan. Pelbagai menu berasakan sayur-sayuran dan buah-buahan boleh disediakan untuk anak-anak. Contohnya Jus Buah-buahan, Cucur Sayur, Jejari Lobak, Sup Sayur dan sebagainya.

4. Reward untuk anak-anak jika mereka makan sayur. Mungkin ini boleh membantu ibu-ibu menyelesaikan masalah  ini. Cara ini mungkin seperti memaksa mereka, lama-kelamaan mungkin mereka akan mula suka sayur & buah.

5. Tips terakhir ialah pengambilan makanan tambahan atau suplemen. Suplemen atau makanan tambahan yang mengandungi zat dan nutrisi yang kanak-kanak perlukan. Ini bukan bermakna anak anda tak perlu makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Makanan tambahan mungkin akan mendorong mereka berselera untuk makan dan tak memilih makanan.

Vita Lea Kids: Makanan Tambahan Terbaik Untuk Kanak-kanak

Vita Lea Kids merupakan multivitamin dan multimineral untuk kanak-kanak. Mengandungi 19 jenis vitamin dan mineral yang kanak-kanak perlukan untuk membesar.

Didatangkan dalam bentuk tablet mudah kunyah dengan perasa anggur asli, manis stevia dan sangat sedap serta disukai kanak-kanak.

Manfaat dan kelebihan Vita Lea Kids ialah

  • Tambah semula nutrisi yang hilang daripada badan anak-anak akibat pemakanan yang tidak seimbang
  • Membantu meningkatkan selera makan kanak-kanak
  • Meningkatkan tenaga sepanjang persekolaha dan menjadikan anak lebih aktif.
  • Mencegah anemia dalam kalangan kanak-kanak
  • Menguatkan tulang, dan gigi

Daftar Ahli Satu Kelebihan

Untuk mendapatkan harga yang lebih murah, saya nasihatkan anda untuk menyertai kami dan menjadi sebahagian daripada kami. Banyak manfaat yang anda dapat jika mendaftar sebagai ahli.

Klik sini untuk maklumat tentang kelebihan menjadi ahli shaklee. Apabila anda menyertai kami, banyak lagi bonus yang anda dapat.

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anda kelak.

Untuk tempahan hubungi kami dan kami akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

tanda-tanda mengandungWAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Pengedar Shaklee Kuala Terengganu
Tel : 013-232 1416
Email : puteribongsu33@gmail.com

Seorang Ibu yang bekerja dari rumah (WAHM), mempunyai dua orang cahaya mata, dan merupakan Konsultan Nutrisi Shaklee sejak tahun 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *