Benarkah Pengambilan Makanan Tambahan Atau Vitamin Boleh Merosakkan Buah Pinggang?

Kita sering dimomokkan dengan pengambilan makanan tambahan atau vitamin boleh merosakkan buah pinggang. Kenyataan ini membuatkan masyarakat kita takut untuk mencuba makanan tambahan yang dijual di pasaran.

vitamin shaklee merosakkan buah pinggang

Isu ini amat hangat diperkatakan sekarang dan terdapat juga beberapa kes kematian kerana mengambil makanan tambahan. Pada masa sekarang banyak produk makanan tambahan dijual di pasaran dan kita tidak tahu sama ada ianya selamat atau tidak.

Sebenarnya sebelum ini saya amat takut untuk mengambil sebarang vitamin atau makanan tambahan. Tapi, pernah juga terjebak dengan makanan tambahan  sebelum ini.

Apabila bertemu dengan produk Shaklee, saya berasa yakin untuk mencuba. Produk pertama yang saya cuba ialahVita Lea, Vitamin B Complex, Zinc Complex dan Alfalfa Complex. Seterusnya, saya cuba beberapa lagi vitamin lain untuk meningkat kesihatan saya termasuklah Vivix.

Apa yang membuatkan saya yakin dengan vitamin Shaklee ialah Shaklee mempunyai kajian pemakanan dan kajian klinikal atau Landmark Study.

Kajian Pemakanan Suplemen Shaklee (Landmark Study)

Kajian pemakanan Shaklee telah dijalan oleh Dr. Gladys Block(Ph.D) Pakar Epidemiologi Nutrisi dari  University Berkeley di California.

Kajian ini dijalankan secara bebas yang meliputi corak pengambilan suplemen, status kesihatan, status pemakanan nutrisi dan tahap kesihatan pengguna yang menggunakan pelbagai jenis jenama suplemen dalam jangka masa yang panjang.

Kajian data silang ini telah diterbitkan di dalam Jurnal Nutrisi, sebuah jurnal saintifik secara atas talian pada 24 Oktober 2007.

Klik sini untuk hasil lebih lanjut Kajian Pemakanan Suplemen Shaklee .

Adakah Shaklee Vitamin Boleh Merosakkan Buah Pinggang?

Vitamin Shaklee juga turut merasa tempiasnya apabila isu ini menjadi perbualan hangat. Sedangkan saya sudah mengamalkan vitamin Shaklee selama 4 tahun.

Untuk membuktikan bahawa vitamin Shaklee selamat untuk buah pinggang, saya telah melakukan Ujian Darah di sebuah makmal swasta iaitu Pathlab.

Pada awalnya saya agak takut untuk melakukan ujian darah kerana takut penyakit yang tidak diingini singgah. Saya kuatkan diri dan berjaya melakukannya dengan memilih pakej 53 test iaitu Kidney Funtion Test, Haemotology, Diabetis Screen,Lipid Profile, Liver Function Test, Hepatitis Screen,  Tumor Markers, Thyriod Screen, Serology dan Urinalysis.

Sewaktu keputusan Ujian Darah keluar,  saya berasa takut dan berdebar. Bila saya tahu keputusan tersebut saya bersyukur kerana keputusannya sangat bagus.

“Result kamu bagus. Takde apa-apa pun.” kata staff makmal.

Keputusan Ujian Darah Selepas 4 Tahun Amalkan Vitamin Shaklee

vitamin boleh merosakkan buah pinggang

vitamin boleh merosakkan buah pinggang

vitamin boleh merosakkan buah pinggang

Shaklee Tetap Pilihan No.1

Bila tengok keputusan darah, semakin yakin untuk terus amalkan vitamin Shaklee sampai bila-bila. Melalui ujian darah, saya juga dapat buktikan kepada semua orang di luar sana yang shaklee product sangat bagus & Landmark Study Shaklee memang tepat.

Kesimpulannya, jika anda ingin mengambil sebarang makanan tambahan, perlukan selidik dahulu segala bahan yang terkandung, kelulusan mereka yang berkuasa, dan bebas daripada bahan-bahan kimia.

Bagi anda yang mengambil makanan tambahan, apa-apa jenama sekalipun, mestilah rujuk doktor dan juga jangan lupa buat ujian saringan kesihatan, ujian darah dan sebagainya. Dari situ, kita boleh tahu tahap kesihatan kita selepas mengamalkan makanan tambahan tersebut.

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anda kelak.

tanda-tanda mengandung

WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Pengedar Shaklee Kuala Terengganu
Tel : 013-232 1416
Email : puteribongsu33@gmail.com

Seorang Ibu yang bekerja dari rumah (WAHM), mempunyai dua orang cahaya mata, dan merupakan Konsultan Nutrisi Shaklee sejak tahun 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *