Alergik Seafood Berjaya Di Atasi Dengan Alfalfa Complex

Saya adalah seorang penggemar makanan laut dan memang suka sangat. Jika makan makanan laut, saya akan makan banyak. Saya dilahirkan di Marang, Terengganu yang mana kawasan tersebut adalah kawasan pinggit pantai.

Sudah tentu, kawasan yang banyak makanan laut bukan?. Memang sangat mudah untuk mendapatkan makanan laut. Yang paling saya suka ialah sotong. Jika emak masak sambal sotong, sayalah orang pertama yang akan makan nasi bersama sambal sotong.

alergik seafoodSaya juga gemarkan kerang dan lagi sedap bila di cicah sosnya. Makanan laut memang tidak dapat dipisahkan dengan saya.

Sehinggalah suatu hari, saya dapati wajah saya mula ditumbuhi jerawat. Jerawat halus dan saya anggap itu biasa dan menganggap ianya adalah proses perubahan hormon.

alergik seafood

Kemudian, saya mengalami jerawat teruk selepas saya pulang dari kursus induksi di Port Dickson. Kantin tempat berkursus menyediakan banyak lauk pauk daripada makanan laut. Saya menyedari bahawa saya telah mengalami alahan pada makanan laut  atau alergik seafood.

alergik seafood

Jerawat yang keluar adalah jerawat kecil bernanah dan jerawat besar iaitu jerawat batu. Sangat sakit. Saya mendapatkan rawatan di klinik pakar kulit, namun tiada perubahan berlaku.

Alergik Seafood Merubah Segalanya

Alergik seafood menyebabkan kulit wajah saya sangat teruk dan saya mulai hilang keyakinan diri. Tangan saya selalu memicit jerawat dan geram melihat jerawat bernanah. Bermula saat itu, saya mula berpantang, tinggalkan seafood dan tidak minum minuman berais.

Saya juga merasakan selepas mengambil makanan laut, muka saya menjadi gatal-gatal dan kerap bersin. Setiap pagi, semasa mandi mesti menghasilkan bunyi di bilik air kerana mengeluarkan kahak berlendir.

Menu makanan saya berubah serta merta. Saya tidak ambil tahu langsung tentang makanan laut. Lalu saya diperkenalkan oleh seorang kawan tentang kosmetik tempatan yang boleh menghilangkan jerawat.

Alhamdulillah, saya nampak ada perubahan pada wajah saya. Rakan-rakan mula menegur akan perubahan yang berlaku pada wajah saya. Apabila wajah saya semakin pulih saya beranikan mengambil kembali makanan laut.

Alergik Seafood Berulang Lagi

Akibat kedegilan saya untuk mengambil makanan laut semula, alergik seafood berulang kembali selepas setahun iaitu selepas saya melahirkan anak.

Jerawat tidak banyak yang keluar, cuma rasa gatal-gatal yang saya rasakan. Parut jerawat masih kelihatan. Memang susah nak hilang jika jerawat teruk membiru.

Alfalfa Mengatasi Masalah Alergik Seafood Saya

alergik seafood

Alhamdulillah, setelah mencuba Alfalfa Complex, alergik seafood saya berkurangan. Saya mengambil Alfalfa Complex untuk meningkatkan penghasilan susu memandangkan saya fully breasfeeding.

 

Kesan tambahan yang diterima, saya boleh makan makanan laut tanpa berpantang. Masalah alergik seafood yang dialami saya semakin hari semakin berkurangan.

alergik seafoodSaya bebas makan apa jua makanan laut yang saya gemari. Masalah kegatalan dan kahak sudah tiada setelah mengamalkan Alfalfa Complex. Sehingga kini, saya tidak lupa mengambil 10 biji Alfalfa Complex setiap hari.

Kini Alergik Seafood Sudah Hilang

Alhamdulillah, saya diberikan kesihatan yang baik selepas mengamalkan suplemen. Yang penting, alergik seafood saya sudah hilang dan saya mula berkeyakinan untuk berkongsi perubahan diri saya kepada anda.

Satu perkara sahaja yang saya ingin ingatkan, bersabarlah dalam merawat masalah kesihatan dan konsisten dalam amalan pemakanan tambahan. InshaAllah, anda akan beroleh kesembuhan.

Selain itu, saya juga mengambil Sustained Release Vitamin C Plus dan juga B Complex untuk memudarkan parut tebal.

Untuk pengetahuan anda, saya mengatasi masalah ini memakan masa selama 2 tahun. Bukan senang untuk dapatkan kembali wajah yang bersih bebas jerawat.

Share Untuk Kebaikan Bersama

Kongsikan cerita ini untuk kebaikan bersama, mana tahu anda juga mempunyai masalah yang sama seperti saya. Jika ya, sila hubungi saya, inshaAllah saya akan membantu anda.

 

alergik seafood WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
MOHD HAFIZULLAH MANSOR
Shaklee Independent Distributor
Tel : 013-232 1416/017-971 2818
Email : [email protected]
FB LIkes : Seri Bongsu Healthy

 

 

 

Seorang Ibu yang bekerja dari rumah (WAHM), mempunyai dua orang cahaya mata, dan merupakan Konsultan Nutrisi Shaklee sejak tahun 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *