Category Archives: Kesihatan Sendi

Carotomax Bantu Atasi Masalah Rabun & Silau

Mata merupakan pancaindera yang sangat berharga anugerah Allah s.w.t. Tugas mata ialah untuk melihat. Kita perlu menjaga amanah ini dengan sebaik-baiknya. Alangkah indahnya dapat melihat bumi Allah s.w.t dengan penglihatan yang jelas dan baik.

Namun, terdapat segelintir kita mengalami masalah mata seperti rabun dekat, rabun jauh, rabun malam,  katarak, mata berpasir, dan silau. Ini menyebabkan kita perlu memakai cermin mata untuk penglihatan yang jelas.

 Vitamin A & Masalah Rabun

Pengambilan Vitamin A dikatakan boleh mencegah masalah rabun. Vitamin A kebiasaannya didapati daripada sumber buah-buahan dan sayur-sayuran seperti lobak, bayam, brokoli, tomato, strawberi, anggur dan sebagainya.

Namun begitu, pengambilan vitamin A yang berlebihan boleh menyebabkan toksisiti.

Carotomax Kaya Dengan Beta Carotena

Pada tahun 1932, ahli saintis telah menemui beta carotena yang mana ianya lebih selamat daripada Vitamin A.

Carotomax mengandungi 6 jenis karotena yang diekstrak daripada sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan antioksida.

Carotomax mengandungi fitokimia semulajadi untuk mata yang sihat. Berikut adalah fitokimia yang terkandung dalam carotomax.

  • Alpha Carotene – berfungsi untuk memelihara penglihatan pada waktu malam, menyihatkan mata, dan menghalang degenerasi penglihatan.
  • Beta Karotena – Sangat bermanfaat untuk baikpulih kulit, mempercepatkan penyembuhan luka, meningkatkan sistem imun, mengurangkan risiko kanser usus, kanser payudara dan kanser prostat.
  • Lycopene– antioksida, menghalang penuaan organ, memelihara serviks, jantung, dan sistem imun. Mengurangkan penyakit kalenjar prostat.
  • Zeaxanthin– membantu melindungi mata, menuras cahaya gelombang biru pendek yang berbahaya, mengurangkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser serviks.
  • Lutein– membantu menyekat katarak, penyakit AMD, dan glaukoma
  • Astaxanthin-sumber alga & fitoplankton. Pigmen di dalamnya memberikan fungsi yang sama dengan warna pink ikan salmon. Shaklee menuai karotenoid dari mikroalga laut iaitu sumber poten dan tulen. Fungsinya untuk melindungi kerosakan oksidasi kolestrol LDL.

Testimoni Mereka Yang Amalkan Carotomax

“Power cermin mata turun, silau tiada selepas amalkan carotomax”– Aini Nabilah

 

rabun

Anda mempunyai masalah mata, sangat-sangat disyorkan untuk mencuba Carotomax. InshaAllah anda akan rasai perubahannya.

Daftar Ahli Satu Kelebihan

Untuk mendapatkan harga yang lebih murah, saya nasihatkan anda untuk menyertai kami dan menjadi sebahagian daripada kami. Banyak manfaat yang anda dapat jika mendaftar sebagai ahli.

Klik sini untuk maklumat tentang kelebihan menjadi ahli shaklee. Apabila anda menyertai kami, banyak lagi bonus yang anda dapat

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anda kelak.

Untuk tempahan hubungi kami dan kami akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Pengedar Shaklee Kuala Terengganu
Tel : 013-232 1416
Email : puteribongsu33@gmail.com
FB LIkes : Seri Bongsu Healthy

Bebas Kanser Hodgkins Lymphoma Selepas Ambil Vivix

Kanser Hodgkins Lymphoma

Merupakan kanser darah iaitu sel darah putih yang mengalir ke seluruh tubuh badan menerusi limfa. Kanser ini juga dikenali barah Limfa. Jarang berlaku dan jika tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan kematian.

Menurut Dr.  Choo Bok Ai dari Tan Tock Seng Hospital, antara faktor barah limfa ialah pendedahan kepada racun serangga, perokok, sistem imun yang lemah dan juga mereka yang bekerja dalam industri perkayuan dan terdedah dengan habuk kayu.

Berikut ialah perkongsian tentang kanser Hodgkins Lymphoma oleh Puan Saadiah Arbain yang dihidapi anaknya sejak berusia 10 tahun.

kanser

Tanda-tanda Kanser Hodgkins Lymphoma

 

Ini kisah anak saya. Anak saya disahkan mengidap kanser Hodgkins Lymphoma stage 4 pada usia 10 tahun. Beliau telah sembuh sepenuhnya setelah mengambil Vivix Shaklee. Pada usia 10 tahun anak saya selalu mengadu sakit belakang. Saya dan suami menyangkakan kemungkinan jatuh basikal atau jatuh masa bermain.

Sakitnya semakin kerap. Kami bawa ke klinik dan kadang-kadang ke hospital. Di hospital doktor check ala kadar dan bekalkan Paracetamol sebagai ubat tahan sakit. Biasa la bila makan ubat sakitnya reda. Lepas tu datang balik.

Doktor pun tak dapat detect penyakit ank saya. Sampai satu masa doktor amik darah bagi tujuan ujian dan dihantar ke makmal darah. Doktor mengesahkan anak saya ada jangkitan kuman dalam darah. Anak saya menjalani operation kecil untuk mengambil sample di bahagian leher sebelah kiri.

Setelah beberapa hari dapat result, anak saya disuruh rujuk ke HKL. Sampai disana kami terus ke Wad Pedriatik kanak- kanak. Hati seorang ibu hancur bagai dihiris sembilu apabila doktor Teh Kok Hoi memberi tahu anak saya mengidap penyakit kronik tahap 4 dan terpaksa menjalani rawatan kimoterapi.

Saya dan suami diberi kaunseling supaya tabah menghadapi kemungkinan yang akan berlaku. Suami saya tenang mendengarnya sedangkan saya sudah berbagai-bagai perasaan yang timbul. Takut, cemas dan sedih. Rawatan ini 50-50. Dari hari itu 20 Julai 2011 bermula episod baru dalam hidup saya. Anak saya di masukan wad KK3 di pedriatik HKL.

Rawatan Untuk Kanser Hodgkins Lymphoma

Anak saya menjalani rawatan kimoterapi dan perlukan penjagaan yang rapi. Pesakit tidak dibenarkan jumpa orang luar kerana ditakuti jangkitan kuman. Kami berulang alik ke HKL selama dua tahun. Rawatan kimoterapi selama enam bulan dan masa selebihnya bagi check up susulan.

Setelah tempoh dua tahun anak saya disahkan sihat dari kanser tersebut namun doktor menasihati agar kami jaga pemakanannya kerana ditakuti penyakitnya akan berulang semula.

Yang menyedihkan saya sekarang kos perubatan semakin meningkat. Hospital kerajaan tidak dapat menyediakan kos rawatan bagi penyakit kanser stage 4. Ramai pesakit pergi ke hospital swasta yang menelan belanja yang agak mahal.

Sepanjang anak sakit, dia cepat down dan cepat terasa. Tapi satu yang saya ingat sampai hari ni. Bila doktor suruh cuti setahun dari belajar untuk menjalani rawatan. Dia kata tak nak jadi orang bodoh sebab takut ketinggalan dalam pelajaran. Dia sangat sedih dengan keadaan dirinya.

Justeru itu saya berusaha mencari supplement bagi anak saya. Dari satu supplement ke satu supplement tetapi semua tidak sesuai. Dan akhirnya saya temui Vivix Shaklee.

Alhamdulillah peraturan Allah itu memang cantik. Apabila anak saya memasuki sekolah form 1 di SMAN Lenggong , anak saya ditukarkan ke hospital Ipoh bagi check up seterusnya.

Bebas Kanser Selepas Amalkan Vivix

Saya sentiasa bekalkan Vivix buat anak saya. Setelah konsisten ambil Vivix, anak saya disahkan bebas kanser pada 20. 07.2016. Satu berita yang menggembirakan.

Alhamdulillah lepas habis rawatan dia boleh skor balik pelajaran yg tertinggal. Yang paling menggembirakan saya Alhamdulillah periksa I’dadi tahun lepas dia dapat mumtaz.

Sekarang anak saya bisa menjalani kehidupan seperti remaja lain. Belajar dan bermain. Malah anak saya turut menyertai aktiviti lasak di sekolahnya. Saya pun tidak perlu risau akan keadaan anak saya ketika tinggal berjauhan dari keluarga.

Daftar Ahli Satu Kelebihan

Untuk mendapatkan harga yang lebih murah, saya nasihatkan anda untuk menyertai kami dan menjadi sebahagian daripada kami. Banyak manfaat yang anda dapat jika mendaftar sebagai ahli.

Klik sini untuk maklumat tentang kelebihan menjadi ahli shaklee. Apabila anda menyertai kami, banyak lagi bonus yang anda dapat

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anda kelak.

Untuk tempahan hubungi kami dan kami akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Pengedar Shaklee Kuala Terengganu
Tel : 013-232 1416
Email : puteribongsu33@gmail.com
FB LIkes : Seri Bongsu Healthy

Slip Disc : Punca & Rawatan Yang Sesuai

Apa itu Slip Disc & Punca Penyebabnya

Slip Disc atau cakera tergelincir merupakan masalah yang jarang sekali berlaku. Kebiasaanya, akan berlaku kepada mereka melakukan kerja-kerja berat dan kasar seperi buruh, pemandu lori, ahli sukan angkat berat, dan mereka yang pernah mengalami kemalangan. Slip disc terjadi apabila cakera pada tulang rawan rosak dan menekan pada saraf.

Slip disc berlaku apabila bulatan tisu penghubung cakera rosak dan membuatkan tekanan akan dirasai pada saraf tunjang. Faktor umur juga boleh menyebabkan slip disc berlaku, terutamanya apabila usia meningkat cakera tulang belakang akan kehilangan kandungan air, cakera semakin kurang fleksibel dan mula pecah.

slip disc

Slip disc akan mengambil masa selama satu hingga tiga bulan untuk sembuh. Rawatan yang sesuai untuk mengatasi masalah ini ialah fisioterapi, urutan dan senaman. Selain itu, doktor akan bekalkan ubat tahan sakit untuk melegakan kesakitan akibat slip disc. Pembedahan akan dilakukan jika keadaan sudah menjadi parah.

Testimoni Slip Disc

 

“Assalamualaikum wbt.

Saya Siti Roziana Bt.Alias, berumur 33 tahun dan merupakan ibu kepada 3 orang cahaya mata. Saya seorang WAHM dan kini menetap di Puchong.

Saya seorang yang agak aktif ketika di universiti dahulu. Bola jaring, kayak dan aktiviti rekreasi lasak menjadi pilihan ketika itu. Pendek kata, jatuh terseliuh, lebam dan cedera sudah jadi rutin saya. Akibatnya belakang mula rasa sakit hingga ke tapak kaki.

Pernah juga saya pergi mengurut kerana kecederaan yang saya alami tetapi kerana tempat mengurut itu agak jauh dari Universiti itu sekali sahaja saya kesana. Dan saya pendam sakit itu kononnya tak mahu terlalu memikirkannya dan berharap ia akan baik sendiri suatu hari nanti

Tuntutan kerjaya saya sebagai Jurutera Rangkaian memerlukan saya banyak keluar pejabat dan pergi ke tempat pelanggan kami. Oleh kerana kerja saya melibatkan pemasangan kabel, perkakasan IT dan computer, makanya kebanyakan barang itu saya akan angkat sendiri selagi terdaya. Tanpa saya sedari sakit itu datang semula. Paling ketara di bahagian belakang hinggalah ke tapak kaki. Berdenyut-denyut dan sungguh menyakitkan.

Jadi apabila saya mula rasa sakit, saya akan makan kan ubat tahan sakit yang diberikan doktor. Memang lega, namun ia hanya berkesan untuk sementara waktu..

Hendak dijadikan cerita, pada tahun 2013 sakit belakang saya menjadi amat kronik. Sakit hingga saya berjalan mengengkang ke hospital kerana terasa amat perit di bahagian pinggang, punggung dan kaki. Jika saya berjalan seperti orang normal..sepertinya ada sesuatu mencucuk-cucuk belakang dan kaki saya.

Suami cadangkan saya refer terus ke pakar Ortopedik kerana keadaan saya yang amat merisaukan nya. Bila sesi soal jawab dengan pakar..pakar menegur saya kerana membiarkan masalah belakang saya yang berlarutan tidak dirawat sehingga 9 tahun lamanya.Pelik juga katanya saya boleh tahan sakit sebegitu.

Beliau menjalankan beberapa ujian dan hasil dari ujian MRI mendapati tulang L4 saya telah terkeluar sedikit atau dalam istilahnya Slip Disc. Kata doctor itulah yang menjadi punca kepada sakit belakang saya selama ini dan ia masih belum di tahap kritikal.

Saya ditahan wad selama seminggu dan menjalani beberapa sesi fisioterapi dan ia mendatangkan sedikit kelegaan. Namun kata doctor saya tidak boleh terlalu lasak dan mengangkat benda berat kerana masalah slip disc saya itu. Sedih mendengarnya kerana saya sedar sebagai seorang pekerja/ ibu pasti banyak perkara yang akan terbatas nanti.

Disebabkan tuntutan kerja yang agak sibuk ketika itu saya tidak menumpukan proses penyembuhan fisioterapi yang telah dijadualkan doctor, namun saya cuba ikhtiar dengan cara lain yang saya rasa fleksibel dengan diri saya.
Saya bertanyakan kepada rakan dan juga mencari di internet . Saya lihat ramai orang bercerita tentang khasiat Vivix yang telah membantu ramai pesakit kronik untuk kembali sihat. Jadi tanpa berlengah lagi,tanpa berkira kira berapa harga sebotol Vivix itu saya terus membeli sebotol Vivix dan juga GLA ( Saya consume serentak dengan Vivix kerana saya turut mengalami masalah prolong period).

Awal ambilan saya kena healig crisis yang teruk juga, pening kepala, tak sedap badan, rasa nak demam,tapi saya tabahkan hati juga untuk habiskan sebotol.

Perubahan yang mula-mula saya rasai, apabila Prolong Period saya yang tak berhenti selama 6 bulan (dimana seiring dengan sakit slip disc) berhenti serta merta. Prolong period ini tidak tahu apa puncanya kerana saya disahkan tiada cyst dan fibroid oleh Doctor O&G.

Perubahan ini turut disedari oleh suami. Katanya saya nampak sihat berbanding dulu dan tidak lagi mengadu sakit belakang setiap malam

Dan syukur pada anugerah yang tak terhingga dariNya yang saya hamil anak kami yang ketiga. Saya alahan diawal kehamilan namun tiada sakit pinggang atau belakang yang teruk seperti dua kali kehamilan sebelum ini. Dengan asbab Vivix dan GLA, slip disc dan prolong period saya sembuh. Badan saya sihat dan segar malah sentiasa bertenaga. Terima kasih Allah.”

Daftar Ahli Satu Kelebihan

Untuk mendapatkan harga yang lebih murah, saya nasihatkan anda untuk menyertai kami dan menjadi sebahagian daripada kami. Banyak manfaat yang anda dapat jika mendaftar sebagai ahli.

Klik sini untuk maklumat tentang kelebihan menjadi ahli shaklee. Apabila anda menyertai kami, banyak lagi bonus yang anda dapat

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anda kelak.

Untuk tempahan hubungi kami dan kami akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Pengedar Shaklee Kuala Terengganu
Tel : 013-232 1416
Email : puteribongsu33@gmail.com
FB LIkes : Seri Bongsu Healthy

Keburukan Ais : Kenapa Perlu Tinggalkan Ais?

Minum minuman berais adalah satu kegemaran yang saya tidak dapat tinggalkan sehingga kini. Sebelum hamil,saya memang berpantang daripada minum minuman ais.

Semasa hamil, saya sering berasa panas dan dahaga lalu mengambil minuman berais sehinggan minuman berais menjadi satu kegemaran untuk saya. Continue reading Keburukan Ais : Kenapa Perlu Tinggalkan Ais?

Kejang Ketika Hamil : Apakah Penyebabnya?

Kebas-kebas dan kejang ketika hamil adalah perkara biasa berlaku kepada ibu hamil. Setiap ibu hamil pasti merasainya dan keadaan ini berlaku apabila janin semakin membesar.

Pengalaman hamil anak sulung, saya pernah merasai kebas dan kejang ketika hamil. Ketika itu, kandungan saya berusia 7 bulan. Bukan sahaja kejang, kebas-kebas, dan sakit pinggang, malahan saya juga demam. Continue reading Kejang Ketika Hamil : Apakah Penyebabnya?