Category Archives: Kesuburan

Bebas Kanser Hodgkins Lymphoma Selepas Ambil Vivix

Kanser Hodgkins Lymphoma

Merupakan kanser darah iaitu sel darah putih yang mengalir ke seluruh tubuh badan menerusi limfa. Kanser ini juga dikenali barah Limfa. Jarang berlaku dan jika tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan kematian.

Menurut Dr.  Choo Bok Ai dari Tan Tock Seng Hospital, antara faktor barah limfa ialah pendedahan kepada racun serangga, perokok, sistem imun yang lemah dan juga mereka yang bekerja dalam industri perkayuan dan terdedah dengan habuk kayu.

Berikut ialah perkongsian tentang kanser Hodgkins Lymphoma oleh Puan Saadiah Arbain yang dihidapi anaknya sejak berusia 10 tahun.

kanser

Tanda-tanda Kanser Hodgkins Lymphoma

 

Ini kisah anak saya. Anak saya disahkan mengidap kanser Hodgkins Lymphoma stage 4 pada usia 10 tahun. Beliau telah sembuh sepenuhnya setelah mengambil Vivix Shaklee. Pada usia 10 tahun anak saya selalu mengadu sakit belakang. Saya dan suami menyangkakan kemungkinan jatuh basikal atau jatuh masa bermain.

Sakitnya semakin kerap. Kami bawa ke klinik dan kadang-kadang ke hospital. Di hospital doktor check ala kadar dan bekalkan Paracetamol sebagai ubat tahan sakit. Biasa la bila makan ubat sakitnya reda. Lepas tu datang balik.

Doktor pun tak dapat detect penyakit ank saya. Sampai satu masa doktor amik darah bagi tujuan ujian dan dihantar ke makmal darah. Doktor mengesahkan anak saya ada jangkitan kuman dalam darah. Anak saya menjalani operation kecil untuk mengambil sample di bahagian leher sebelah kiri.

Setelah beberapa hari dapat result, anak saya disuruh rujuk ke HKL. Sampai disana kami terus ke Wad Pedriatik kanak- kanak. Hati seorang ibu hancur bagai dihiris sembilu apabila doktor Teh Kok Hoi memberi tahu anak saya mengidap penyakit kronik tahap 4 dan terpaksa menjalani rawatan kimoterapi.

Saya dan suami diberi kaunseling supaya tabah menghadapi kemungkinan yang akan berlaku. Suami saya tenang mendengarnya sedangkan saya sudah berbagai-bagai perasaan yang timbul. Takut, cemas dan sedih. Rawatan ini 50-50. Dari hari itu 20 Julai 2011 bermula episod baru dalam hidup saya. Anak saya di masukan wad KK3 di pedriatik HKL.

Rawatan Untuk Kanser Hodgkins Lymphoma

Anak saya menjalani rawatan kimoterapi dan perlukan penjagaan yang rapi. Pesakit tidak dibenarkan jumpa orang luar kerana ditakuti jangkitan kuman. Kami berulang alik ke HKL selama dua tahun. Rawatan kimoterapi selama enam bulan dan masa selebihnya bagi check up susulan.

Setelah tempoh dua tahun anak saya disahkan sihat dari kanser tersebut namun doktor menasihati agar kami jaga pemakanannya kerana ditakuti penyakitnya akan berulang semula.

Yang menyedihkan saya sekarang kos perubatan semakin meningkat. Hospital kerajaan tidak dapat menyediakan kos rawatan bagi penyakit kanser stage 4. Ramai pesakit pergi ke hospital swasta yang menelan belanja yang agak mahal.

Sepanjang anak sakit, dia cepat down dan cepat terasa. Tapi satu yang saya ingat sampai hari ni. Bila doktor suruh cuti setahun dari belajar untuk menjalani rawatan. Dia kata tak nak jadi orang bodoh sebab takut ketinggalan dalam pelajaran. Dia sangat sedih dengan keadaan dirinya.

Justeru itu saya berusaha mencari supplement bagi anak saya. Dari satu supplement ke satu supplement tetapi semua tidak sesuai. Dan akhirnya saya temui Vivix Shaklee.

Alhamdulillah peraturan Allah itu memang cantik. Apabila anak saya memasuki sekolah form 1 di SMAN Lenggong , anak saya ditukarkan ke hospital Ipoh bagi check up seterusnya.

Bebas Kanser Selepas Amalkan Vivix

Saya sentiasa bekalkan Vivix buat anak saya. Setelah konsisten ambil Vivix, anak saya disahkan bebas kanser pada 20. 07.2016. Satu berita yang menggembirakan.

Alhamdulillah lepas habis rawatan dia boleh skor balik pelajaran yg tertinggal. Yang paling menggembirakan saya Alhamdulillah periksa I’dadi tahun lepas dia dapat mumtaz.

Sekarang anak saya bisa menjalani kehidupan seperti remaja lain. Belajar dan bermain. Malah anak saya turut menyertai aktiviti lasak di sekolahnya. Saya pun tidak perlu risau akan keadaan anak saya ketika tinggal berjauhan dari keluarga.

Daftar Ahli Satu Kelebihan

Untuk mendapatkan harga yang lebih murah, saya nasihatkan anda untuk menyertai kami dan menjadi sebahagian daripada kami. Banyak manfaat yang anda dapat jika mendaftar sebagai ahli.

Klik sini untuk maklumat tentang kelebihan menjadi ahli shaklee. Apabila anda menyertai kami, banyak lagi bonus yang anda dapat

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anda kelak.

Untuk tempahan hubungi kami dan kami akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Pengedar Shaklee Kuala Terengganu
Tel : 013-232 1416
Email : puteribongsu33@gmail.com
FB LIkes : Seri Bongsu Healthy

Tips Mudah Bersalin Yang Wajib Diamalkan

Menjelangnya kelahiran, kebanyakan ibu hamil pastinya akan merasakan sedikit debaran.Terutamanya, jika anda hamil anak pertama dan tidak mempunyai pengalaman. Tambahan pula, jika banyak mendengar cerita dan pengalaman daripada mereka yang sudah melaluinya.

Proses bersalin digambarkan adalah sukar, menyakitkan dan juga kadangkala boleh membahayakan nyawa ibu atau bayi jika tiada persediaan dilakukan. Justeru, ibu hamil perlu melengkapkan diri dengan ilmu-ilmu bersalin atau mencari tips mudah bersalin untuk rujukan.

Jadi, saya ingin kongsikan tips mudah bersalin yang saya amalkan semasa hamil anak kedua. Tips ini perlu diamalkan semasa kehamilan lagi agar kita lebih bersedia apabila tibanya waktu bersalin. Saya akui, semasa hamil anak sulong memang tidak banyak ilmu bersalin yang saya cari.

Tips Mudah Bersalin

Berikut adalah beberapa tips mudah bersalin yang saya telah amalkan sepanjang kehamilan saya.

1.Surah Maryam – Alhamdulillah, sepanjang kehamilan saya selalu mengamalkan surah Maryam dan juga surah-surah lain. Walaupun agak panjang, saya cuba habiskan 1 surah. Semasa perjalanan ke hospital, saya baca Surah Maryam sampai habis biarpun pada masa tersebut, sakit kontraksi datang 5 minit sekali.

Selain surah Maryam, ibu-ibu juga digalakkan mengamalkan surah-surah lain seperti Surah Luqman, Surah Yusuff dan juga khatam Al-Quran semasa hamil. Amalan membaca Al-Quran semasa hamil, menjadikan anak yang bakal lahir lebih bijak.

2. Kurma – Amalkan makan kurma 7 biji sehari untuk membekalkan tenaga. Jika tak boleh makan 7 biji sehari, boleh    ikhtiar dengan buat Jus Kurma. Ambil 7 biji kurma dan kisar. Lagi bagus kisar bersama susu atau susu kambing. Susu kambing boleh elakkan jaundis bayi kelak.

3. Minum air kelapa – Apabila kandungan berusia 7 bulan,saya dah mula minum air kelapa muda. Dalam seminggu, 3 4 kali saya minum air kelapa. Air kelapa juga boleh membantu memudahkan proses bersalin dan melembutkan perenium.

4. Urutan Perenium- Tips mudah bersalin seterusnya ialah melakukan urutan perenium. InshaAllah, cara ini juga boleh memudahkan jalan terbuka dan proses bersalin juga akan menjadi mudah.

5. Selusuh Suami – Selusuh suami lebih baik daripada buat selusuh di rumah bidan. Cara buat Air Selusuh, boleh rujuk sini.

6. Senaman – Wanita hamil juga perlu bersenam. Kebiasaan yang kita dengar, senaman yang sesuai untuk ibu hamil ialah berjalan kaki sahaja. Namun, terdapat senaman-senaman lain yang boleh membantu memudahkan proses kelahiran bayi. Antaranya ialah Gym Ball, senaman Belly Dance, Squat, & Yoga (boleh rujuk Google)

7. Bersama Suami – Tips mudah bersalin paling senang untuk di amalkan. InshaAllah berkesan dan waktu terbaik adalah semasa kandungan berusia 8 bulan ke atas. Tujuannya adalah membantu kawasan perenium menjadi lembut dan mudah untuk bayi menolak keluar.

8. Minyak Kelapa Dara – Minyak kelapa dara juga membantu memudahkan proses bersalin. Selain diminum, minyak kelapa dara juga perlu di sapu pada kawasan perenium setiap hari. InshaAllah kawasan perenium akan menjadi lembut. Perenium juga tidak akan banyak koyakan semasa proses bersalin nanti.

9. Set kehamilan Shaklee juga membantu memudahkan proses bersalin. Perlu diambil sepanjang kehamilan untuk meningkatkan tenaga ibu hamil. Bersalin anak kedua sangat mudah dan semasa proses bersalin, saya rasa sangat bertenaga. Lepas bersalin, saya terus ambil Set Berpantang Shaklee. Sebenarnya, Set Bersalin dan Set Berpantang terdiri daripada vitamin yang sama.

Testimoni Set Kehamilan Shaklee

Selain membekalkan tenaga semasa proses bersalin, beberapa kelebihan jika anda mengamalkan Set Kehamilan Shaklee. Antaranya ialah :

  1. Masalah HB rendah dapat di atasi dengan konsisten mengamalkan Vita Lea Iron Formula

tips mudah bersalin

2. Diabetis semasa hamil atau gdm dapat di atasi dengan pengambilan Energizing Soy Protein (ESP)

tipsmudah bersalin

3. Strechmark tiada!

tips mudah bersalin

4. Testimoni dari hati Set Kehamilan Shaklee

Daftar Ahli Satu Kelebihan

Untuk mendapatkan harga yang lebih murah, saya nasihatkan anda untuk menyertai kami dan menjadi sebahagian daripada kami. Banyak manfaat yang anda dapat jika mendaftar sebagai ahli.

Klik sini untuk maklumat tentang kelebihan menjadi ahli shaklee. Apabila anda menyertai kami, banyak lagi bonus yang anda dapat.

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anda kelak.

Untuk tempahan hubungi kami dan kami akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

tanda-tanda mengandungWAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Pengedar Shaklee Kuala Terengganu
Tel : 013-232 1416
Email : puteribongsu33@gmail.com

Bahaya Bengkak Susu Bagi Ibu-ibu Menyusu

Masalah bengkak susu biasanya kerap dialami oleh ibu-ibu menyusu terutamanya ibu yang masih dalam pantang. Saya juga tidak terkecuali mengalami masalah ini semasa berpantang anak pertama.

Baru-baru ini, adik ipar pula mengalami masalah yang sama. Jadi saya kongsikan dengan anda cara untuk mengatasi masalah ini supaya tidak berlaku perkara yang lebih serius lagi.

bengkak susu

Bengkak susu ialah satu situasi yang mana, kuantiti susu terlalu banyak terhasil dan pada masa yang sama, puting susu dan kawasan aerola tersumbat. Continue reading Bahaya Bengkak Susu Bagi Ibu-ibu Menyusu

Diabetis Semasa Hamil

Diabetis merupakan salah satu penyakit yang popular melanda masyarakat Malaysia dan tidak mengenal usia. Ibu hamil juga tidak terkecuali.

Diabetis semasa hamil juga digelar gestational diabetis kerana perubahan hormon semasa hamil menyebabkan hormon insulin tidak dapat dihasilkan dengan sebaiknya. Continue reading Diabetis Semasa Hamil

Pantang Larang Semasa Hamil Yang Perlu Di Elakkan

pantang larang semasa hamilKehamilan merupakan satu saat yang indah dan manis untuk dirasai oleh semua wanita. Walaubagaimanapun, semasa hamil banyak perkara yang perlu ibu pelajari dan ibu ketahui.

Oleh itu, sebelum kehamilan si ibu perlu mencari banyak info tentang kehamilan dan perlu juga melakukan persediaan setelah disahkan hamil. Banyak perkara yang boleh dilakukan dan tidak boleh dilakukan sepanjang kehamilan. Continue reading Pantang Larang Semasa Hamil Yang Perlu Di Elakkan