diabetes semasa hamil

Diabetis Semasa Hamil

Diabetis merupakan salah satu penyakit yang popular melanda masyarakat Malaysia dan tidak mengenal usia. Ibu hamil juga tidak terkecuali.

Diabetis semasa hamil juga digelar gestational diabetis kerana perubahan hormon semasa hamil menyebabkan hormon insulin tidak dapat dihasilkan dengan sebaiknya.

Biasanya, diabetis dapat dikesan semasa masuknya trimester kedua kehamilan iaitu 15 minggu hingga 20 minggu.

diabetis semasa hamil

Tidak semua wanita hamil menghidap diabetis semasa hamil. Hanya 2% hingga 10% sahaja yang mengalami masalah ini.

Ibu yang menghidap diabetis semasa hamil boleh menyebabkan bayi lahir dalam keadaan berat berlebihan atau gemuk.

Terdapat pendapat mengatakan bahawa, seseorang itu berisiko menghidap diabetis semasa hamil kerana faktor diabetis yang dihidap oleh ahli keluarga atau ibu ayah. Dalam kata lainnya, diabetis keturunan atau warisan.

Adakah Diabetis Akan Kekal Selepas Kelahiran?

Kebanyakan wanita yang menghidap diabetis semasa hamil, selepas kelahiran diabetis tidak akan kekal. Walaubagaimanapun, untuk kehamilan seterusnya anda mungkin berisiko lagi untuk menghidap diabetis.

Jadi, anda haruslah berhati-hati dalam soal pemakanan agar anda bebas diabetis. Jika tidak dicegah, boleh menyebabkan keadaan menjadi lebih teruk dan sangat berisiko kepada janin.

Diabetis semasa hamil biasanya tidak mempunyai gejala. Itulah sebabnya hampir semua wanita hamil menjalani ujian saringan glukosa antara 24 dan 28 minggu.

Tips Tangani Diabetis Semasa Hamil

1. Dapatkan Nasihat Doktor

Sebaiknya, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu tentang masalah ini. Doktor lebih tahu dan akan menasihati anda mengenai cara untuk menangani atau mencegah diabetis semasa hamil.

Bagi yang menghidap diabetis sebelum hamil dan ingin hamil, dapatkan nasihat doktor. Kehamilan diabetis adalah sangat berisiko. Tambahan pula jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, sekaligus akan mengganggu proses kehamilan.

2. Gaya Pemakanan

Perkara utama yang harus di jaga ialah gaya pemakanan. Elakkan makan makanan manis, makanan berlemak dan berminyak serta berisiko untuk mendapat diabetis.

Minum banyak air kosong dan pastikan bacaan paras gula berada pada bacaan 7mmol/l iaitu 2 jam selepas makan.

Anda boleh merujuk atau mendapatkan nasihat daripada pakar pemakanan terlebih dahulu. Pakar pemakanan akan membantu anda menyediakan menu makanan khusus untuk ibu hamil yang mempunyai diabetis.

3. Aktiviti Fizikal

Melakukan aktiviti fizikal secara kerap seperti senaman untuk ibu hamil seperti berenang dan yoga. Aktiviti berjalan kaki juga amat digalakkan. Dalam erti kata lain, melakukan banyak pergerakan.

Saksikan ibu hamil ini, tetap kuat mengembara walaupun sedang hamil. Selamat menonton.

Ibu Hamil Kuat Boleh Naik Flight & Panjat Candi Borobudur! Fuyooo! from iReach HD on Vimeo.

4. Makanan Tambahan

Memandangkan semasa hamil anda tidak dibekalkan ubat-ubatan dan tidak boleh makan sebarang ubat, anda harus mencuba makanan tambahan untuk mencegah diabetis.

Saya syorkan anda ambil Set Hamil Shaklee kerana kandungannya cukup lengkap untuk mencegah kandungan gula dalam darah.

Set Kehamilan Shaklee terdiri daripada :

# Energizing Soy Protein 850gram RM150

Rendah lemak dan gula dan sesuai untuk ibu hamil diabetis kerana mengandungi glisemik rendah. Boleh dijadikan pengganti nasi.

# Vita Lea Iron Formula 120 biji RM88.75

Membantu meningkatkan hb ibu hamil, menambah tenaga dan membekalkan nutrisi yang seimbang untuk ibu hamil yang menghidap diabetis.

# B Complex With Folic Acid 120 biji RM53.75

Menukarkan makanan kepada tenaga, antri stress, dan mengandungi asid folik yang amat diperlukan oleh ibu. Juga membantu menghasilkan hormon insulin.

# Sustained Release Vitamin C Plus 180 biji RM92.50

Merangsang pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, meningkatkan sistem imun dan menentang pelbagai penyakit.

# Ostematrix 120 biji RM61.00

Tinggi dengan kandungan kalsium , membantu mengurangkan kekejangan bagi ibu hamil, mengatasi masalah sembelit bagi ibu hamil dan melegakan sakit (pengganti ubat tahan sakit).

Daftar Ahli Satu Kelebihan

Untuk mendapatkan harga yang lebih murah, saya nasihatkan anda untuk menyertai kami dan menjadi sebahagian daripada kami. Banyak manfaat yang anda dapat jika mendaftar sebagai ahli.

Klik sini untuk maklumat tentang kelebihan menjadi ahli shaklee. Apabila anda menyertai kami, banyak lagi bonus yang anda dapat.

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anda kelak.

Untuk tempahan hubungi kami dan kami akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

tanda-tanda mengandungWAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
MOHD HAFIZULLAH BIN MANSOR
Shaklee Independent Distributor
Tel : 013-232 1416 WAN
017-971 2818 HAFIZ
Email : [email protected]
FB LIkes : Seri Bongsu Healthy

Seorang Ibu yang bekerja dari rumah (WAHM), mempunyai dua orang cahaya mata, dan merupakan Konsultan Nutrisi Shaklee sejak tahun 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *