kelebihan kalsium

Kelebihan Kalsium Untuk Ibu Hamil

Kelebihan kalsium untuk ibu hamil

Saat kehamilan amat dinantikan oleh pasangan suami isteri yang baru berkahwin atau kehamilan kedua, ketiga dan sebagainya. Begitu juga saya, khabar tentang kehamilan cahaya mata pertama sangat mengujakan.

Apabila disahkan hamil, perkara utama yang saya fikir ialah kesihatan bayi yang dikandung, walaupun usia kandungan hanya 1 bulan lebih, pemakanan yang sihat dan berkhasiat amat penting untuk janin membesar.

Pada awal kehamilan, saya memilih untuk minum susu khas untuk ibu hamil secara konsisten kerana susu mengandungi zat dan nutrisi yang baik untuk janin.

Kenapa Perlu Susu?

Susu amat diperlukan semasa hamil kerana mengandungi sumber kalsium kerana membantu pembentukan tulang dan rawan janin. Kerana janin yang sedang membesar, memerlukan kalsium yang tinggi.

Kelebihan Kalsium Untuk Ibu Hamil

Selain daripada untuk tumbesaran bayi, kelebihan kalsium untuk ibu hamil juga adalah untuk mengelakkan kekejangan otot semasa kehamilan.  Hal ini demikian kerana, semasa hamil kalsium ibu telah disalurkan kepada janin dan ibu perlu gantikannya semula.

Semakin besar kandungan, semakin banyak kalsium yang hilang. Jadi, para ibu perlu mengambil sumber kalsium yang secukupnya agar tidak terjadi masalah seperti gigi rapuh, kerapuhan tulang dan juga kebas-kebas dan cepat letih.

Kelebihan kalsium juga sebagai ubat anti stress iaitu  meringankan dan melegakan tekanan perasaan atau stress sepanjang kehamilan serta melegakan kesakitan untuk sakit kepala.

Ketika kandungan saya memasuki 2 bulan, saya tidak lagi minum susu kerana loya dan sering muntah-muntah. Jadi saya telah kehilangan sumber kalsium .

Saya mula merasakan cepat letih, lesu dan kejang otot semasa kandungan berusia 7 bulan. Saya terus berjumpa doktor dan beliau menyatakan bahawa saya kekurangan kalsium serta menyarankan saya mengambil tablet kalsium sebelum tidur bagi merehatkan otot-otot dan tulang saya.

Sumber Kalsium Pilihan Saya

Sumber kalsium pilihan saya ialah tablet kalsium, kerana ianya mudah dan sesuai untuk mereka yang tidak gemar minum susu. Tambahan pula, semasa hamil saya memang tidak boleh minum susu kerana sentiasa rasa mual dan loya.Kelebihan Kalsium Ostematrix

Pilihan saya ialah Ostematrix Shaklee.  1 tablet Ostematrix bersamaan dengan 1 gelas susu berkalsium tinggi dan juga 80 biji kacang badam.

Ostematrix Shaklee mengandungi :

  • Vitamin D – berfungsi untuk menyerap kalsium dan fosforus bagi meninggikan ketepatan tulang dan menguatkan tulang.
  • Magnesium – menggalakkan pembentukan tulang, aktifkan enzim tubuh badan untuk menghasilkan tenaga, pengecutan oto dan saraf .
  • Boron, Zinc, Manganese dan Kuprum -Menyusun semula enzim yang diperlukan untuk baiki tulang, rawan dan menghalang artrisis.

Selepas mengamalkan tablet kalsium Ostematrix Shaklee, saya sangat mudah untuk bangun pagi, yang mana sebelum itu, saya amat liat untuk bangun awal kerana tidur malam tidak lena.

Selain itu, saya juga mudah untuk buang air besar dan tidak sembelit lagi.

Untuk tempahan dan khidmat nasihat secara percuma berkenaan Ostematrix Shaklee dengan lebih lanjut, hubungi saya.

kelebihan kalsiumWAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
MOHD HAFIZULLAH BIN MANSOR
Shaklee Independent Distributor
Tel : 013-232 1416 WAN/017-971 2828 HAFIZ
Email : [email protected]
FB LIkes : Seri Bongsu Healthy

Seorang Ibu yang bekerja dari rumah (WAHM), mempunyai dua orang cahaya mata, dan merupakan Konsultan Nutrisi Shaklee sejak tahun 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *