khasiat teh hijau

7 Khasiat Teh Hijau

Teh hijau berasal dari China dan juga negeri Jepun.  Teh hijau menjadi amalan kepada masyarakat di China dan Jepun.Teh hijau menjadi minuman pilihan mereka kerana nilai kesihatan yang akan diperolehi jika mengamalkannya.

Sekarang, teh hijau sangat popular bukan sahaja di Asia, bahkan juga di negara Barat.

khasiat teh hijau

Khasiat teh hijau terhadap tubuh badan sangat banyak dan sehingga kini ada sesetengah individu masih belum mengetahui khasiatnya.

5 Khasiat Teh Hijau Yang Utama

1. Antioksida

Bahan-bahan yang terkandung dalam teh hijau membantu mengurangkan pembentukan radikal bebas dalam tubuh badan. Selain itu, ianya melindungi sel-sel dan molekul daripada kerosakan.

Teh hijau mengandungi polifenol seperti flavonoid yang berfungsi sebagai antioksida yang kuat. Bagi mereka yang sukakan teh hijau, bonus yang mereka dapat ialah awet muda.

2. Menurunkan Berat Badan

Khasiat teh hijau seterusnya ialah membantu menurunkan berat badan kerana boleh meningkatkan kadar metabolisme tubuh badan.

Membantu mengurangkan lemak terutamanya di kawasan perut dan sekaligus mengempiskan perut serta mengelakkan perut buncit. Ini akan menjadikan badan anda langsing dan bebas lemak pada bahagian perut.

3. Mengurangkan Risiko Kanser

Punca kanser adalah disebabkan oleh pertumbuhan sel-sel yang tidak terkawal. Kajian mendapati bahawa, seseorang wanita yang mengamalkan teh hijau mempunyai 22% risiko untuk mendapatkan kanser.

Manakala bagi kanser prostat pula adalah 48% jika seorang lelaki itu mengamalkan minum teh hijau.

4. Membunuh Bakteria

Satu penyelidikan telah membuktikan bahawa khasiat teh hijau juga mampu membunuh bakteria dan menghalang virus seperti virus influenza.

Teh hijau juga mampu menghalang dan mengurangkan risiko jangkitan bakteria. Pendek kata, khasiat teh hijau juga membantu meningkatkan sistem imun tubuh badan manusia.

5. Mengurangkan Risiko Diabetes

Khasiat teh hijau juga dikatakan mampu mengurangkan risiko penyakit kencing manis terutamanya jenis 2.

Teh hijau boleh meningkatkan hormon insulin dan mengurangkan kadar gula dalam darah.

Cinch Energy Tea Mix Gabungan Teh Terbaik

khasiat teh hijau

Gabungan teh eksotik putih, teh merah dan teh hijau Matcha. Teh hijua Matcha ialah teh yang biasa digunakan bagi istiadat terulung di Jepun.

Energy Tea Mix ini adalah selamat dan penggalak tenaga secara semulajadi serta bebas kafein. Taurina yang terkandung di dalamnya adalah pengganti kafein.

Kelebihan Energy Tea Mix :

  • ¬†Mengurangkan rasa mengantuk bagi mereka yang suka berjaga malam atau bekerja shif.
  • Memberikan tenaga secara semulajadi.
  • Melawaskan pembuangan air besar.
  • Mengempiskan perut terutamanya yang mengalami masalah perut buncit.
  • Meningkatkan kadar metabolisme seseorang.
  • Melangsingkan badan.
  • Menurunkan berat badan.

Daftar Ahli Satu Kelebihan

Untuk mendapatkan harga yang lebih murah, saya nasihatkan anda untuk menyertai kami dan menjadi sebahagian daripada kami. Banyak manfaat yang anda dapat jika mendaftar sebagai ahli.

Klik sini untuk maklumat tentang kelebihan menjadi ahli shaklee. Apabila anda menyertai kami, banyak lagi bonus yang anda dapat.

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anda kelak.

Untuk tempahan hubungi kami dan kami akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

tanda-tanda mengandungWAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
MOHD HAFIZULLAH BIN MANSOR
Shaklee Independent Distributor
Tel : 013-232 1416 WAN
017-971 2818 HAFIZ
Email : [email protected]
FB LIkes : Seri Bongsu Healthy

Seorang Ibu yang bekerja dari rumah (WAHM), mempunyai dua orang cahaya mata, dan merupakan Konsultan Nutrisi Shaklee sejak tahun 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *