Fresh Laundry Wajib Ada Di Setiap Rumah

Pakaian adalah keperluan asas manusia. Fungsinya adalah untuk melindungi kulit dan juga menutup aurat. Pakaian yang sudah dipakai, perlulah dibasuh kerana kotoran yang melekat seperti peluh, debu dan lain-lain.

Pakaian yang kotor pastinya perlu dicuci dengan sabun yang terbaik dan mampu menghapuskan kotoran serta bakteria yang melekat. Tapi kebanyakan sabun yang dijual di pasaran memang mampu menghapuskan kotoran, tapi dalam masa yang sama beri kesan sampingan kepada kita.

Selamatkah Sabun Pencuci Anda?

Kebanyakan serbuk pencuci pakaian mengandungi bahan perengsa yang boleh disedut atau diserap melalui kulit – punca lazim berlakunya tindak balas alahan. Triethanolaminedodecylbenzenesulfonate merupakan salah satu bahan perengsa tersebut, dan ia disenaraikan sebagai bahan berbahaya oleh EPA dan DOT.

Sentuhan dengan bahan ini boleh merengsakan dan membakar kulit dan mata. Jika terhidu, ia akan merengsakan hidung, tekak dan paru-paru hingga menyebabkan batuk, asma dan/atau sesak nafas. Kulit yang kerap bersentuhan dengannya akan menjadi kering dan gatal serta mengalami masalah alergi kronik dan ruam.

Murahnya Sabun Kerana Filler

Tahukah anda bahawa, sabun yang ada di pasaran sekarang mengandungi sejenis bahan iaitu filler. Filler adalah bahan kimia yang digunakan dalam sabun pencuci untuk meningkatkan kuantiti buih sabun semasa proses basuhan pakaian. Kandungan filler dalam sabun anda adalah 45%.

Kandungan filler dalam sabun boleh merosakkan fabrik dan juga menyebabkan alergi. Filler sangat murah dan mudah didapati, maka tidak hairanlah, harga sabun pun murah sahaja dijual. Jadi anda boleh dapat 5kg sabun hanya RM20 atau lebih murah daripada itu mengikut jenama.

Filler yang selalu digunakan dalam pembuatan sabun pencuci ialah

  • Diaoxine – Minyak sintetik
  • Alkohol – Kurangkan sabun berketul-ketul
  • Gluten- Memekatkan sabun pencuci
  • Limestone & Chalk-Meningkatkan bahan pencuci
  • Wangian & Warna – Membuatkan pakaian yang dicuci berbau harum dan wangi

Bertukarlah Kepada Fresh Laundry!

fresh laundry

Fresh Laundry satu-satunya sabun dan pelembut fabrik yang tidak mengandungi bahan kimia, tidak mengandungi klorin dan selamat untuk semua jenis baju, mahupun baju bayi.

Sebelum saya menggunakan Fresh Laundry, saya sangat alah pada bau sabun biasa dan sering bersin bila mencium baunya. Setelah bertukar kepada Fresh Laundry, segala-galanya berubah. Apabila saya mencium bau baju yang sudah dibasuh, tiada lagi bersin. Tambahan pula, Fresh Laundy wangi dan segar serta menjimatkan.

Kelebihan Shaklee Fresh Laundry:

  • Tiada bahan kimia dan berasaskan bahan-bahan semulajadi
  • Tiada klorin,fosfat, borat dan filler
  • Mengekalkan warna pakaian dan tidak melunturkan pakaian
  • Kepekatan tinggi . 1 auns untuk muatan sederhana
  • Sesuai untuk semua suhu sejuk atau panas
  • Selamat untuk sistem pembentungan

Daftar Ahli Satu Kelebihan

Untuk mendapatkan harga yang lebih murah, saya nasihatkan anda untuk menyertai kami dan menjadi sebahagian daripada kami. Banyak manfaat yang anda dapat jika mendaftar sebagai ahli.

Klik sini untuk maklumat tentang kelebihan menjadi ahli shaklee. Apabila anda menyertai kami, banyak lagi bonus yang anda dapat

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anda kelak.

Untuk tempahan hubungi kami dan kami akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Pengedar Shaklee Kuala Terengganu
Tel : 013-232 1416
Email : puteribongsu33@gmail.com
FB LIkes : Seri Bongsu Healthy

Slip Disc : Punca & Rawatan Yang Sesuai

Apa itu Slip Disc & Punca Penyebabnya

Slip Disc atau cakera tergelincir merupakan masalah yang jarang sekali berlaku. Kebiasaanya, akan berlaku kepada mereka melakukan kerja-kerja berat dan kasar seperi buruh, pemandu lori, ahli sukan angkat berat, dan mereka yang pernah mengalami kemalangan. Slip disc terjadi apabila cakera pada tulang rawan rosak dan menekan pada saraf.

Slip disc berlaku apabila bulatan tisu penghubung cakera rosak dan membuatkan tekanan akan dirasai pada saraf tunjang. Faktor umur juga boleh menyebabkan slip disc berlaku, terutamanya apabila usia meningkat cakera tulang belakang akan kehilangan kandungan air, cakera semakin kurang fleksibel dan mula pecah.

slip disc

Slip disc akan mengambil masa selama satu hingga tiga bulan untuk sembuh. Rawatan yang sesuai untuk mengatasi masalah ini ialah fisioterapi, urutan dan senaman. Selain itu, doktor akan bekalkan ubat tahan sakit untuk melegakan kesakitan akibat slip disc. Pembedahan akan dilakukan jika keadaan sudah menjadi parah.

Testimoni Slip Disc

 

“Assalamualaikum wbt.

Saya Siti Roziana Bt.Alias, berumur 33 tahun dan merupakan ibu kepada 3 orang cahaya mata. Saya seorang WAHM dan kini menetap di Puchong.

Saya seorang yang agak aktif ketika di universiti dahulu. Bola jaring, kayak dan aktiviti rekreasi lasak menjadi pilihan ketika itu. Pendek kata, jatuh terseliuh, lebam dan cedera sudah jadi rutin saya. Akibatnya belakang mula rasa sakit hingga ke tapak kaki.

Pernah juga saya pergi mengurut kerana kecederaan yang saya alami tetapi kerana tempat mengurut itu agak jauh dari Universiti itu sekali sahaja saya kesana. Dan saya pendam sakit itu kononnya tak mahu terlalu memikirkannya dan berharap ia akan baik sendiri suatu hari nanti

Tuntutan kerjaya saya sebagai Jurutera Rangkaian memerlukan saya banyak keluar pejabat dan pergi ke tempat pelanggan kami. Oleh kerana kerja saya melibatkan pemasangan kabel, perkakasan IT dan computer, makanya kebanyakan barang itu saya akan angkat sendiri selagi terdaya. Tanpa saya sedari sakit itu datang semula. Paling ketara di bahagian belakang hinggalah ke tapak kaki. Berdenyut-denyut dan sungguh menyakitkan.

Jadi apabila saya mula rasa sakit, saya akan makan kan ubat tahan sakit yang diberikan doktor. Memang lega, namun ia hanya berkesan untuk sementara waktu..

Hendak dijadikan cerita, pada tahun 2013 sakit belakang saya menjadi amat kronik. Sakit hingga saya berjalan mengengkang ke hospital kerana terasa amat perit di bahagian pinggang, punggung dan kaki. Jika saya berjalan seperti orang normal..sepertinya ada sesuatu mencucuk-cucuk belakang dan kaki saya.

Suami cadangkan saya refer terus ke pakar Ortopedik kerana keadaan saya yang amat merisaukan nya. Bila sesi soal jawab dengan pakar..pakar menegur saya kerana membiarkan masalah belakang saya yang berlarutan tidak dirawat sehingga 9 tahun lamanya.Pelik juga katanya saya boleh tahan sakit sebegitu.

Beliau menjalankan beberapa ujian dan hasil dari ujian MRI mendapati tulang L4 saya telah terkeluar sedikit atau dalam istilahnya Slip Disc. Kata doctor itulah yang menjadi punca kepada sakit belakang saya selama ini dan ia masih belum di tahap kritikal.

Saya ditahan wad selama seminggu dan menjalani beberapa sesi fisioterapi dan ia mendatangkan sedikit kelegaan. Namun kata doctor saya tidak boleh terlalu lasak dan mengangkat benda berat kerana masalah slip disc saya itu. Sedih mendengarnya kerana saya sedar sebagai seorang pekerja/ ibu pasti banyak perkara yang akan terbatas nanti.

Disebabkan tuntutan kerja yang agak sibuk ketika itu saya tidak menumpukan proses penyembuhan fisioterapi yang telah dijadualkan doctor, namun saya cuba ikhtiar dengan cara lain yang saya rasa fleksibel dengan diri saya.
Saya bertanyakan kepada rakan dan juga mencari di internet . Saya lihat ramai orang bercerita tentang khasiat Vivix yang telah membantu ramai pesakit kronik untuk kembali sihat. Jadi tanpa berlengah lagi,tanpa berkira kira berapa harga sebotol Vivix itu saya terus membeli sebotol Vivix dan juga GLA ( Saya consume serentak dengan Vivix kerana saya turut mengalami masalah prolong period).

Awal ambilan saya kena healig crisis yang teruk juga, pening kepala, tak sedap badan, rasa nak demam,tapi saya tabahkan hati juga untuk habiskan sebotol.

Perubahan yang mula-mula saya rasai, apabila Prolong Period saya yang tak berhenti selama 6 bulan (dimana seiring dengan sakit slip disc) berhenti serta merta. Prolong period ini tidak tahu apa puncanya kerana saya disahkan tiada cyst dan fibroid oleh Doctor O&G.

Perubahan ini turut disedari oleh suami. Katanya saya nampak sihat berbanding dulu dan tidak lagi mengadu sakit belakang setiap malam

Dan syukur pada anugerah yang tak terhingga dariNya yang saya hamil anak kami yang ketiga. Saya alahan diawal kehamilan namun tiada sakit pinggang atau belakang yang teruk seperti dua kali kehamilan sebelum ini. Dengan asbab Vivix dan GLA, slip disc dan prolong period saya sembuh. Badan saya sihat dan segar malah sentiasa bertenaga. Terima kasih Allah.”

Daftar Ahli Satu Kelebihan

Untuk mendapatkan harga yang lebih murah, saya nasihatkan anda untuk menyertai kami dan menjadi sebahagian daripada kami. Banyak manfaat yang anda dapat jika mendaftar sebagai ahli.

Klik sini untuk maklumat tentang kelebihan menjadi ahli shaklee. Apabila anda menyertai kami, banyak lagi bonus yang anda dapat

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anda kelak.

Untuk tempahan hubungi kami dan kami akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Pengedar Shaklee Kuala Terengganu
Tel : 013-232 1416
Email : puteribongsu33@gmail.com
FB LIkes : Seri Bongsu Healthy

Cara Mudah Buat Air Selusuh Sendiri

Kebiasaannya bila waktu kandungan memasuki 7 bulan, ibu hamil akan ke rumah bidan-bidan kampung untuk buat air selusuh. Ini adalah adat kita sejak zaman nenek moyang lagi.

Sehingga ke hari ini masih lagi diamalkan. Bahan-bahan yang diperlukan adalah telur ayam kampung, air masak, dan minyak kelapa.

Tujuannya adalah untuk memudahkan proses bersalin. Telur ayam kampung dimakan mentah tanpa masak. Minyak kelapa pula diminum dan disapu pada perut.

Selain bidan, suami kita sendiri boleh buat air selusuh. Seorang kawan pernah beritahu, air selusuh yang suami buat memang musatajab. Masa anak pertama, saya buat air selusuh dengan ustaz perubatan moden.

Proses kelahiran anak pertama berbeza dengan anak kedua. Anak pertama, 6 jam bertarung di labour room. Anak kedua pula, 10 minit sahaja. Alhamdulillah.

Anak kedua pula, suami buatkan air selusuh. Bila suami sendiri yang buatkan makin bertambah rasa sayang dan mengeratkan hubungan suami isteri. InshaAllah.

CARA BUAT AIR SELUSUH

  1. Al-Fatihah 1 kali

  2. Ayat Kursi 1 kali

  3. Selawat Syifa’ 7 kali

air selusuh4. Doa selusuh 7 kali

air selusuh

6. Baca doa mudah bersalin 7 kali

air selusuh

Selesai bacaan setiap doa, hembuskan ke dalam air yang disediakan. Selain air, kurma atau minyak zaitun boleh juga dibuat selusuh. Lagi bagus jika air zam-zam dibuat air selusuh. Ini kerana air zam-zam lebih banyak manfaatnya.

Air selusuh mula diminum setiap hari bermula kandungan 7 bulan ke atas. Minyak zaitun pula disapu pada perut setiap malam sebelum tidur. InshaAllah, proses bersalin akan mudah nanti. Kita hanya berikhtiar, selebihnya Allah yang menentukan.

Mudah bukan buat air selusuh sendiri?. Saya doakan ibu-ibu hamil di luar sana dipermudahkan proses bersalin nanti. Semasa di labour room, banyakkan istighfar dan amalkan doa nabi Nuh “lailahaillahanta subhanakainni kuntuminalzolimin”.

Jangan lupa selepas solat, mohon doa kepada Allah s.w.t agar dipermudahkan urusan bersalin. Sebelum masuk labour room mohon maaf kepada kedua ibu bapa dan juga suami.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips Mudah Bersalin Yang Wajib Diamalkan

Menjelangnya kelahiran, kebanyakan ibu hamil pastinya akan merasakan sedikit debaran.Terutamanya, jika anda hamil anak pertama dan tidak mempunyai pengalaman. Tambahan pula, jika banyak mendengar cerita dan pengalaman daripada mereka yang sudah melaluinya.

Proses bersalin digambarkan adalah sukar, menyakitkan dan juga kadangkala boleh membahayakan nyawa ibu atau bayi jika tiada persediaan dilakukan. Justeru, ibu hamil perlu melengkapkan diri dengan ilmu-ilmu bersalin atau mencari tips mudah bersalin untuk rujukan.

Jadi, saya ingin kongsikan tips mudah bersalin yang saya amalkan semasa hamil anak kedua. Tips ini perlu diamalkan semasa kehamilan lagi agar kita lebih bersedia apabila tibanya waktu bersalin. Saya akui, semasa hamil anak sulong memang tidak banyak ilmu bersalin yang saya cari.

Tips Mudah Bersalin

Berikut adalah beberapa tips mudah bersalin yang saya telah amalkan sepanjang kehamilan saya.

1.Surah Maryam – Alhamdulillah, sepanjang kehamilan saya selalu mengamalkan surah Maryam dan juga surah-surah lain. Walaupun agak panjang, saya cuba habiskan 1 surah. Semasa perjalanan ke hospital, saya baca Surah Maryam sampai habis biarpun pada masa tersebut, sakit kontraksi datang 5 minit sekali.

Selain surah Maryam, ibu-ibu juga digalakkan mengamalkan surah-surah lain seperti Surah Luqman, Surah Yusuff dan juga khatam Al-Quran semasa hamil. Amalan membaca Al-Quran semasa hamil, menjadikan anak yang bakal lahir lebih bijak.

2. Kurma – Amalkan makan kurma 7 biji sehari untuk membekalkan tenaga. Jika tak boleh makan 7 biji sehari, boleh    ikhtiar dengan buat Jus Kurma. Ambil 7 biji kurma dan kisar. Lagi bagus kisar bersama susu atau susu kambing. Susu kambing boleh elakkan jaundis bayi kelak.

3. Minum air kelapa – Apabila kandungan berusia 7 bulan,saya dah mula minum air kelapa muda. Dalam seminggu, 3 4 kali saya minum air kelapa. Air kelapa juga boleh membantu memudahkan proses bersalin dan melembutkan perenium.

4. Urutan Perenium- Tips mudah bersalin seterusnya ialah melakukan urutan perenium. InshaAllah, cara ini juga boleh memudahkan jalan terbuka dan proses bersalin juga akan menjadi mudah.

5. Selusuh Suami – Selusuh suami lebih baik daripada buat selusuh di rumah bidan. Cara buat Air Selusuh, boleh rujuk sini.

6. Senaman – Wanita hamil juga perlu bersenam. Kebiasaan yang kita dengar, senaman yang sesuai untuk ibu hamil ialah berjalan kaki sahaja. Namun, terdapat senaman-senaman lain yang boleh membantu memudahkan proses kelahiran bayi. Antaranya ialah Gym Ball, senaman Belly Dance, Squat, & Yoga (boleh rujuk Google)

7. Bersama Suami – Tips mudah bersalin paling senang untuk di amalkan. InshaAllah berkesan dan waktu terbaik adalah semasa kandungan berusia 8 bulan ke atas. Tujuannya adalah membantu kawasan perenium menjadi lembut dan mudah untuk bayi menolak keluar.

8. Minyak Kelapa Dara – Minyak kelapa dara juga membantu memudahkan proses bersalin. Selain diminum, minyak kelapa dara juga perlu di sapu pada kawasan perenium setiap hari. InshaAllah kawasan perenium akan menjadi lembut. Perenium juga tidak akan banyak koyakan semasa proses bersalin nanti.

9. Set kehamilan Shaklee juga membantu memudahkan proses bersalin. Perlu diambil sepanjang kehamilan untuk meningkatkan tenaga ibu hamil. Bersalin anak kedua sangat mudah dan semasa proses bersalin, saya rasa sangat bertenaga. Lepas bersalin, saya terus ambil Set Berpantang Shaklee. Sebenarnya, Set Bersalin dan Set Berpantang terdiri daripada vitamin yang sama.

Testimoni Set Kehamilan Shaklee

Selain membekalkan tenaga semasa proses bersalin, beberapa kelebihan jika anda mengamalkan Set Kehamilan Shaklee. Antaranya ialah :

  1. Masalah HB rendah dapat di atasi dengan konsisten mengamalkan Vita Lea Iron Formula

tips mudah bersalin

2. Diabetis semasa hamil atau gdm dapat di atasi dengan pengambilan Energizing Soy Protein (ESP)

tipsmudah bersalin

3. Strechmark tiada!

tips mudah bersalin

4. Testimoni dari hati Set Kehamilan Shaklee

Daftar Ahli Satu Kelebihan

Untuk mendapatkan harga yang lebih murah, saya nasihatkan anda untuk menyertai kami dan menjadi sebahagian daripada kami. Banyak manfaat yang anda dapat jika mendaftar sebagai ahli.

Klik sini untuk maklumat tentang kelebihan menjadi ahli shaklee. Apabila anda menyertai kami, banyak lagi bonus yang anda dapat.

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anda kelak.

Untuk tempahan hubungi kami dan kami akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

tanda-tanda mengandungWAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Pengedar Shaklee Kuala Terengganu
Tel : 013-232 1416
Email : puteribongsu33@gmail.com

Vivix Mengatasi Masalah Buah Pinggang Bocor

vivix

Testimoni Buah Pinggang Bocor

(Testimoni ini dipertik dari Supermom Shaklee Story )

Assalamualaikum, ini kisah bagaimana kami telah jatuh cinta cinta dengan Vivix Shaklee. Nama saya Muhamad Rosdi Ismail,38 tahun. Pada bulan September 2015, saya telah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom iaitu buah pinggang bocor yang menyebabkan protein terkeluar melalui air kencing. Sesuatu yang agak mengejutkan dan merisaukan saya sebenarnya. Siapa tak sayang buah pinggang kan??

Kencing Berbuih & Kaki Tangan Membengkak


Sebenarnya sebelum tu lagi saya perasan air kencing berbuih tetapi saya tak fikir ia sesuatu yang pelik dan tanda penyakit ini. Tetapi bila tangan dan kaki membengkak, barulah saya menyedari ada yang tidak normal. Saya membuat pemeriksaan di Hospital. Dan semasa di hospital doktor menahan saya di wad kecemasan dan membuat pemeriksaan air kencing 24jam, juga pemeriksaan darah. Setelah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom doktor memberi “sebeban” ubat yang pada saya sangat banyak untuk ditelan. Dengan ubat surut bengkak, ubat kolesterol, ubat darah tinggi. Ya, penyakit ini turut memberi saya pakej penyakit yang lain yang sebelum ini saya memang tidak pernah menghidapinya.

Doktor turut memberi steroid tetapi menyatakan jika saya bersetuju untuk membuat Biopsi iaitu prosedur mengambil sampel buah pinggang maka saya tak perlu mengambil steroid.Saya berbincang dengan isteri, kami bersetuju untuk memulangkan sebungkus besar Steroid dan memberitahu Doktor kami ingin membuat Biopsi. Hakikat yang sebenarnya kami ingin berikhtiar dengan VIVIX SHAKLEE. Kalau sebelum ini saya antara yang culas memakan vitamin tapi dengan Vivix saya sangat konsisten. Maka saya meneruskan suplemen dan juga ubat doktor kecuali steroid. Saya sangat risau jika buah pinggang saya benar benar rosak maka perlu menjalani dialisis di usia 30an ini.

Vivix Penyelamat

Di saat anak-anak masih kecil ini. Nauzubillah.Alhamdulillah dengan izin Allah, setelah sebotol Vivix bacaan protein di dalam urin menampakkan penurunan. Dan setelah 3botol Vivix iaitu lebih kurang 3bulan saya ada temujanji dengan Doktor pakar di Selayang. Dan Alhamdulillah saya sangat bersyukur apabila Doktor mengesahkan air kencing saya tiada lagi protein, tekanan darah normal dan ujian darah semua menunjukkan result yang cantik. Doktor juga stopkan semua ubat dan yang paling best Doktor sendiri yang beritahu TAK PERLU BUAT BIOPSI.

Kalau sebelum ini saya dan isteri merasakan Vivix mahal tetapi bila dalam situasi ini barulah kami menyedari duit boleh dicari, namun buah pinggang itu lebih berharga, tiada gantinya.Terima kasih Allah.

Terima kasih Shaklee.Sekiranya anda atau ahli keluarga anda menghidapi penyakit ini atau yang berkaitan ataupun penyakit kronik lain seperti diabetis, strok, darah tinggi dan kanser. Ikhtiarlah dengan VIVIX. Saya percaya Allah tak turunkan penyakit tanpa penawarnya. Tugas kita untuk berikhtiar, selebihnya berdoalah dan bertawakal lah kepada Allah.Sesungguhnya Dia Yang Maha Berkuasa Menyembuhkan.

Daftar Ahli Satu Kelebihan

Untuk mendapatkan harga yang lebih murah, saya nasihatkan anda untuk menyertai kami dan menjadi sebahagian daripada kami. Banyak manfaat yang anda dapat jika mendaftar sebagai ahli.

Klik sini untuk maklumat tentang kelebihan menjadi ahli shaklee. Apabila anda menyertai kami, banyak lagi bonus yang anda dapat.

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan untuk anda kelak.

Untuk tempahan hubungi kami dan kami akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

tanda-tanda mengandungWAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Shaklee Independent Distributor
Tel : 013-232 1416
Email : puteribongsu33@gmail.com