5 Tips Pilih Sumber Protin Yang Baik & Menyihatkan Tanpa Kesan Sampingan

protin

Protin sangat penting untuk badan kita dalam membina sel badan kita. Seluruh badan kita memerlukan protin untuk membina blok baru. Kuku dan rambut kita terdiri daripada protin.

Bagaimana Untuk Memilih Sumber Protin Yang Baik

Banyak serbuk protin yang dijual dipasaran. Tapi anda perlu memilih protin yang lebih baik dan boleh diamalkan untuk jangka masa yang panjang.

1. SUMBER TUMBUHAN & BUKANNYA SUMBER HAIWAN

Protein sumber tumbuhan adalah yang terbaik berbanding sumber haiwan. Protein sumber tumbuhan tidak mengandungi kolestrol. Bagi mereka yang alah kepada susu haiwan, atau sentisif kepada laktosa seperti susu lembu, dan protein sumber tumbuhan adalah pilihan terbaik. Protein sumber tumbuhan sangat sesuai untuk mereka yang vegetarian.

2. INDEKS GLISEMIK RENDAH

Indeks glisemik rendah menungkujjan kesan makanana ke atas gula darah. Karbohidrat yang terurai dengan cepat akan menyebabkan gula dalam darah naik mendadak dan kemudian turun dengan cepat. Kesannya, badanmula rasa letih, cepat rasa lapar dan emosional.

Pengambilan protein yang GI nya rendah akan mengekalkan paras gula darah yang sihat, memberikan rasa kenyang yang lama, dan membantu mengawal berat badan dan meningkatkan kesihatan.

3. TIADA GULA TAMBAHAN

Protein yang baik tiada gula tambahan!. Kebanyakan pengeluar produk sumber protein akan menambah gula ke dalam produk protein mereka untuk memberikan rasa sedap. Bila tambah gula, bukannya menyihatkan malahan memudaratkan!.

Pastikan anda memilih protein yang tiada gula tambahan

4. RENDAH LEMAK

Pastikan anda memilih protein yang rendah lemak. Protein rendah lemak membantu anda mengekalkan jisim otot, dan membantu mengurangkan kadar kolestrol dalam badan.

Pilih protein yang mengandungi kurang daripada 3 gram lemak dalam setiap 100gram serbuk protein.

5. ASID AMINO

Asid amino adalah blok untuk menghasilkan protein. Secara umumnya, badan kita memerlukan 20 jenis protein terdiri daripada asid amino. Terdapat 11 jenis asid amino yang badan kita hasilkan sendiri & 9 lagi perlu ambil daripada sumber makanan kita seharian.

Serbuk protein juga mengandungi 9 asid amino yang badan kita perlukan. Bila ambil 9 lagi, ianya membantu mengoptimunkan fungsi badan dan juga membantu proses biologi seperti memberi struktur sel, mengangkut & menyimpan nutrien,membentuk organ ,kelenjar & otot.

Asid amino membantu memperbaiki tisu kulit, tulang & rambut.

6. BUKAN GMO (Genetically Modified Organisme)

Apa itu GMO? Organisma yang diubahsuai secara genetik. Iaitu tumbuhan, haiwan atau mikroiorganisma yang genetiknya diubahsuai dengan menggunakan pengubahsuaian genetik atau teknik kejuruteraan. Contohnya, buah anggur. Yang asal ialah ada banyak biji, bila diubahsuai secara genetik, jadi anggur tanpa biji.

Pengambilan makanan yang terlalu banyak GMO akan memberikan kesan terhadap kesihatan badan kita dalam jangka masa yang panjang.

Jadi kita perlu ambil yang bukan GMO untuk mengekalkan nutrien dalam sumber makanan dan menjadi alternatif untuk makanan yang sihat dan selamat.

Protin Soya Terbaik Sejak Tahun 1961

tips pilih sumber protin

Pilihan saya ialah Protein Soya NON GMO Energizing Soy Protein. Ianya memenuhi kesemua ciri & tips protein yang baik. ESP adalah sumber protein yang menggunakan soya non gmo yang dikawal di bawah PROGRAM PENGEKALAN IDENTITI (IPP) .

tanda-tanda mengandung

WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Pengedar Shaklee Kuala Terengganu
www.wassap.my/60132321416
Email : [email protected]

Seorang Ibu yang bekerja dari rumah (WAHM), mempunyai dua orang cahaya mata, dan merupakan Konsultan Nutrisi Shaklee sejak tahun 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *