rahim lemah

Rahim Lemah dan Selalu Gugur : Cara Mengatasinya

rahim lemahApabila isu tentang masalah rahim lemah dan juga masalah keguguran, saya teringat tentang kisah seorang teman sekerja saya dahulu yang mengalami masalah rahim lemah.

Selalu Keguguran dan Bleeding

Beliau seringkali mengalami keguguran apabila usia kandungan memasuki 7 minggu. Bermacam cara dan ikhtiar telah beliau cuba, termasuklah cara tradisional, perubatan islam dan juga perubatan moden.

Walaupun telah mempunyai seorang anak, hasrat dan keinginan untuk menambah cahaya mata amat tinggi. Semasa hamil anak pertama, beliau sangat berhati-hati dalam menjalankan rutin seharian termasuk ke tempat kerja. Kadangkala terpaksa mengambil cuti sakit.

Jika beliau melakukan kerja-kerja berat atau menaiki anak tangga sekalipun, pasti akan mengalami keguguran. Semasa hamil anak kedua, beliau keguguran lagi.

Alhamdulillah, selepas itu beliau dikhabarkan hamil kali ketiga. Beliau berusaha untuk menjaga kandungan sehinggakan sanggup mengambil cuti rehat yang panjang untuk mengelakkan perkara yang sama berulang dan juga kerap berjumpa doktor untuk rawatan lanjut kerana selalu bleeding.

Panas disangka sampai ke petang, rupaya hujan ditengah hari. Kehamilan beliau bermasalah. Apabila kandungan beliau sudah cukup 7 bulan dan doktor sarankan beliau supaya bersalin lebih awal kerana bayi beliau menghadapi masalah paru-paru.

Beliau bersalin dengan kaedah caesarean, dan bayi beliau sempat bernafas selama 24 jam sahaja kerana masalah jangkitan kuman dalam paru-paru.

Namun, beliau redha dengan apa yang telah berlaku dan mengambil keputusan untuk ‘berehat’ dan memulihkan masalah rahim lemah yang beliau hadapi.

Cara Mengatasi Rahim Lemah

Selepas melahirkan anak kedua pada tahun 2011,  beliau mengalami masalah kulit kering, lantas mula mengambil Vitamin E Complex untuk merawatnya. Alhamdulillah, sangat berkesan untuk beliau.

Selain Vitamin E, beliau juga mula minum Energizing Soy Protein untuk mengatasi masalah rahim lemah.  Selain untuk menguatkan rahim, Energizing Soy Protein juga untuk kecantikan kulit.

Beliau juga mengamalkan Vitamin B Complex untuk persediaan hamil semula, dan juga untuk kecantikan kulit.

Alhamdulillah, Julai 2014 beliau menerima berita gembira dan sekali lagi beliau disahkan hamil. Pada awalnya, beliau risau kerana berlaku sedikit bleeding dan beliau berjumpa doktor untuk rawatan selanjutnya.

Doktor telah bekalkan ubat untuk kuatkan rahim iaitu, duphaston dan juga suntikan proluton untuk kuatkan rahim. Selain suntikan beliau tidak pernah lupa untuk mengamalkan Energizing Soy Protein secara konsisten bagi menguatkan rahim.

Suntikan proluton yang beliau ambil, perlu dibuat sebanyak 2 kali seminggu. Selepas suntikan tersebut, masalah bleeding sudah tiada sehingga kini.

rahim lemah

Sekarang beliau masih konsisten mengambil Set Hamil iaitu Sustained Release Vitamin C Plus, B Complex, Ostematrix, Vita Lea dan Energizing Soy Protein.

Sekian kisah tentang rahim lemah dan kisah ini adalah kisah benar. Kisah seorang ibu yang ingin ramai zuriat dan semoga Allah sihatkan beliau sepenuhnya.

Untuk tempahan dan pertanyaan lanjut tentang Set Hamil Shaklee, boleh hubungi saya.

WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD 013-232 1416

 

Seorang Ibu yang bekerja dari rumah (WAHM), mempunyai dua orang cahaya mata, dan merupakan Konsultan Nutrisi Shaklee sejak tahun 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *