Rawatan Sembelit : Tips Dan Cara Penyelesaiannya

rawatan sembelitSembelit bukanlah satu penyakit, tetapi jika tidak dicegah, boleh menyebabkan penyakit. Sembelit, jangan dipandang mudah. Jika tidak diubati, boleh menyebabkan kanser usus.

Sembelit ialah salah satu keadaan yang mana, sesi membuang air besar tidak begitu lancar kerana najis menjadi keras dan sukar untuk dikeluarkan. Hal ini demikian kerana, saluran usus tersumbat dan kotor.

Punca Sembelit

Punca utama sembelit ialah tidak mengamalkan makanan yang seimbang dan tabiat pemakanan yang tidak betul iaitu :

 • Tidak mengambil air secukupnya setiap hari.
 • Kurang makan makanan yang berunsurkan pelawas.
 • Banyak mengambil makanan yang tidak berkhasiat.
 • Minuman coklat juga boleh menyebabkan sembelit (ini adalah pengalaman saya sendiri).

Tips Untuk Rawatan Sembelit

 • Minum air masak secukupnya, minimun 3 liter sehari atau minum berasaskan kiraan berat badan iaitu 1 liter bersamaan 25kg berat.
 • Makan buah-buahan dan sayuran yang kaya dengan serat seperti betik, pisang, dan sebagainya. Anda juga boleh kisar buah-buahan dan jadikan sebagai jus.
 • Minum teh halia untuk melegakan angin dalam perut sekaligus dapat mengelakkan sembelit.
 • Makan kurma atau kismis. Rendamkan kismis dalam segelas air dan minum begitu sahaja.
 • Susu kambing asli juga boleh merawat masalah sembelit.
 • Mengambil atau mengamalkan suplemen seperti vitamin untuk sembelit.
 • Berjumpa doktor dan dapatkan rawatan  dengan nasihat doktor.

Vitamin/Suplemen Sebagai Rawatan Sembelit

Terdapat pelbagai jenis suplemen atau vitamin yang boleh  membantu merawat sembelit di jual di farmasi dan klinik-klinik.

Anda perlu dapatkan nasihat doktor dahulu sebelum mencuba sesuatu produk kerana bimbang kesan sampingan yang tidak diingini akan berlaku.

 

rawatan sembelit Herb Lax sangat sesuai untuk mereka yang mengalami masalah sembelit. Dirumus daripada bahan-bahan semulajadi seperti Senna Leaves, Buckhorn Bark, Licorice Root, Fennel Seed, Anise Seed, Rhubarb Root, Blue Malva Flower, Culver’s Root, dan Alfalfa Leaves.

Herb Lax membersih usus secara lembut dengan merangsang usus untuk pembersihan najis yang telah lama tersimpan dan tersekat dalam saluran usus.

Telah diuji secara klinikal serta boleh digunakan oleh tubuh badan untuk jangka masa yang panjang.

Selain untuk rawatan sembelit, Herb Lax juga sesuai untuk membuang toksin dalam badan dan juga mengempiskan perut sekaligus mengelakkan perut menjadi buncit.

 Bagaimana pula rawatan sembelit untuk ibu hamil?.

Jika anda hamil, anda tidak boleh lari daripada masalah sembelit. Anda tidak boleh mengambil Herb Lax dan saranan saya, anda boleh mencuba Ostematrix.

Ostematrix juga membantu mengatasi masalah ini dan mudah untuk membuang air besar. Sangat sesuai untuk ibu hamil yang tidak minum susu dan juga mengandungi kalsium yang tinggi.

Untuk tempahan dan pertanyaan tentang Herb Lax dan Ostematrix, hubungi saya, wakil sah Shaklee.

WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Tel : 013- 232 1416
Email : [email protected]

 

Seorang Ibu yang bekerja dari rumah (WAHM), mempunyai dua orang cahaya mata, dan merupakan Konsultan Nutrisi Shaklee sejak tahun 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *