sakit sendi

Sakit Sendi Kerana Kuat Bersukan

Sendi adalah struktur khas yang menghubungkan tulang antara tulang dalam tubuh badan manusia. Sendi amat penting untuk manusia untuk melakukan urusan seharian.

Sakit sendi boleh menyebabkan lumpuh jika kesihatan sendi tidak dititikberatkan.

Ikuti pengalaman seorang yang aktif sukan, hampir lumpuh kerana tidak menjaga kesihatan sendi. Selamat menonton.

Lelaki Kuat Sukan Liat Nak Amalkan Vitamin Sampai Dah Nak Lumpuh? from iReach HD on Vimeo.

Fungsi Sendi & Kesannya Jika Tidak Dijaga

Tugas sendi ialah menggerakkan tulang untuk setiap perkara seperti berjalan, berlari dan sebagainya.

Oleh itu, bahagian sendi perlu dijaga agar sakit sendi tidak berlaku. Jika tidak dijaga dengan baik, akan berlaku kesan negatif seperti :

  • Tisu penghubung sendi akan terurai.
  • Berlakunya geseran pada tulang.
  • Rawan menjadi lemah dan rapuh.
  • Kekejangan tulang.
  • Boleh menyebabkan lumpuh.
  • Pergerakan tulang akan terbantut.

Penyelesaian Sakit Sendi

Suami saya memang seorang yang aktif bersukan dan setiap minggu pastinya rutin seharian akan terisi dengan sukan badminton, jogging dan kadangkala menyertai acara larian.

Seminggu sebelum acara larian berlangsung, kaki suami cedera akibat tergelincir semasa melakukan pemantauan di tempat kerja. Suami saya bekerja di tapak projek dan memang sangat lasak dan mencabar. Kasut yang dipakai juga sangat berat.

Latihan larian suami sedikit terganggu kerana mengalami kecederaan pada lutut, sekaligus menyebabkan sakit sendi. Sakit sendi yang di alami berlarutan sehingga menjelangnya acara larian yang disertainya.

Sebagai persediaan, suami saya telah mengambil suplemen untuk sendi iaitu Advanced Joint Health Tablet, Ostematrix dan Omega Guard.

Alhamdulillah, beliau dapat merasai perubahannya dalam masa yang singkat. Ketiga-tiga suplemen ini sangat membantu memberi kelegaan pada bahagian sendi seawal 5 hari.

Setelah sebulan mengamalkan suplemen ini, sakit sendi suami semakin berkurangan dan beliau semakin selesa menjalani latihan larian setiap hari. Aktiviti sukan badminton juga lancar tanpa gangguan.

Suplemen sendi yang diambil memang sesuai untuk mereka yang aktif bersukan dan mereka yang bekerja dengan menggunakan anggota tubuh badan yang memerlukan banyak pergerakan.

Fungsi Set Sendi Shaklee

sakit sendiAdvanced Joint Health Tablet : Mengandungi Ekstrak Boswellia yang mengandungi asid boswellik. Asid ini membantu menghalang formasi leukotrien iaitu sejenis kimia yang dihasilkan oleh tubuh badan yang menyerang tisu sendi.

Juga mengandungi glukosamin dari sumber Ekstrak Jagung yang membantu meningkatkan pergerakan untuk jangka masa panjang.

Kandungan lain Advanced Joint Health Tablet seperti Vitamin C untuk merangsang pengeluaran kolagen untuk sendi. Manakala, Zinc, Kuprum, dan Manganese pula untuk membina tisu penghubung.

Rumusan yang telah diuji secara klinikal ini sangat membantu meningkatkan pergerakan sendi, fungsi sendi, dan menyokong kesihatan sendi untuk jangka masa yang panjang.

Ostematrix : Sumber kalsium yang tinggi untuk menguatkan tulang, membantu mengatasi masalah kekejangan dan kebas-kebas, dan merawat masalah kecederaan tulang akibat retak dan rapuh.

Omega Guard : Kaya dengan asid lemak Omega 3, mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan dan memelihara fungsi sendi serta kesihatan sendi.

Daftar Ahli Satu Kelebihan

Untuk mendapatkan harga yang lebih murah, saya nasihatkan anda daftar ahli.

Klik sini untuk maklumat tentang kelebihan menjadi ahli shaklee. Apabila anda menyertai kami, banyak lagi bonus yang anda dapat.

Kongsikan Dan Sebarkan

Sila kongsikan dan sebarkan artikel ini di media sosial dan juga kepada rakan-rakan anda supaya ianya bermanfaat dan menjadi rujukan kelak.

Untuk tempahan Set Sendi, hubungi kami dan kami akan berikan servis yang terbaik untuk anda.

tanda-tanda mengandungWAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
MOHD HAFIZULLAH BIN MANSOR
Shaklee Independent Distributor
Tel : 013-232 1416 WAN/017-971 2828 HAFIZ
Email : [email protected]
FB LIkes : Seri Bongsu Healthy

Seorang Ibu yang bekerja dari rumah (WAHM), mempunyai dua orang cahaya mata, dan merupakan Konsultan Nutrisi Shaklee sejak tahun 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *