sengugut

Sengugut Hilang Dan Kitaran Haid Mula Teratur

Puan Maria Awi dari Nilai, mengalami sengugut teruk sehinggakan terasa seperti patah pinggang. Saksikan pengalaman beliau menangani masalah ini.

Masalah Senggugut Teruk Nak Patah Pinggang! Mak Aih, Nasib Dah OK from iReach HD on Vimeo.

Sengugut & Wanita

Sengugut sangat sinonim dikaitkan dengan wanita. Sengugut ialah keadaan yang mana berlaku kesakitan pada bahagian rahim wanita apabila datang haid.

Sengugut berlaku disebabkan oleh pengecutan dinding rahim semasa proses pengeluaran darah haid.

Ada juga pendapat menyatakan bahawa sengugut boleh menjejaskan kesuburan wanita dan menjadi penyebab jika seseorang itu lambat hamil dan muda mengalami keguguran apabila disahkan hamil.

Namun, masalah ini hanyalah sebilangan kecil sahaja yang mengalaminya.

Sama ada benar atau tidak, anda perlu merujuk kepada doktor untuk mengetahui masalah ini. Saya juga sengugut, tetapi alhamdulillah saya berjaya hamil dan telah mempunyai cahaya mata.

Pengalaman Saya Dan Masalah Sengugut

Sebelum berkahwin, setiap bulan saya menghadapi masalah ini. Sehinggakan sanggup cuti rehat kerana tidak dapat menahan kesakitan. Sengugut yang dialami, tidaklah kronik tetapi membuatkan saya tidak dapat menumpukan perhatian terhadap kerja-kerja di pejabat.

Pernah sekali saya sengugut yang sangat teruk dan tidak mampu untuk berjalan. Hanya berbaring sahaja di bilik, makan juga tidak ada selera.

Penyelesaiannya, saya makan ubat tahan sakit yang dibeli di farmasi. Namun, kesakitan tersebut hilang sekejap sahaja. Saya tidak sanggup untuk makan ubat tahan sakit setiap hari kerana dikhuatiri memberikan kesan negatif.

Kata orang selepas berkahwin dan melahirkan anak sengugut akan hilang dengan sendirinya. Tetapi lain pula berlaku kepada saya, selepas berkahwin, sengugut masih ada dan dua bulan selepas itu, saya disahkan hamil.

Selepas berpantang, saya mengamalkan Alfalfa Complex dan Gla Complex keluaran Shaklee untuk tujuan menstabilkan hormon.

Sehingga anak saya berusia 1 tahun 4 bulan, saya mula datang bulan dan sangat pelik, kali ini, saya tidak segugut lagi!. Alhamdulillah, sakit pinggang dan kekejangan perut juga tidak dirasakan lagi.

Testimoni Sengugut

Setelah mengetahui keberkesanan Gla Complex, junior semasa di sekolah dahulu berminat untuk mencubanya. Beliau mempunyai masalah yang sama seperti saya. Sengugut setiap kali datang haid.

sengugut

Alhamdulillah, sengugut dan sakit-sakit semasa haid yang dialami beliau telah hilang apabila mencuba Gla Complex.

Testimoni Haid Tidak Teratur Akibat Perancang Keluarga

# Testimoni 1

Puan Ida dari Selangor mengalami masalah haid tidak teratur selepas melakukan injection untuk perancang keluarga. Beliau tidak datang bulan selama 1 tahun dan mencari penawar yang sesuai untuk masalah beliau.

Beliau mencuba Gla Complex dan Alfalfa Complex dan alhamdulillah, kembali normal dan kitaran haid juga kembali teratur.

# Testimoni 2

sengugutTidak datang haid selepas mengambil implan perancang keluarga selama 2 tahun, setelah mencuba Alfalfa Complex kitaran haid kembali normal.

# Testimoni 3

Haid Tidak Teratur Buat Dia Emo Sokmo, Suami Pun Bingung from iReach HD on Vimeo.

Masalah Sengugut Perlu Diubati

Sangat lega apabila dapat membantu menyelesaikan masalah wanita kerana, rahim adalah aset wanita yang paling penting. Oleh itu, bagi wanita yang menghadapi masalah sengugut yang kronik atau tidak, anda haruslah mencari penawarnya dengan segera.

Jika anda berminat untuk mencuba Alfalfa Complex dan Gla Complex untuk mengatasi masalah ini, anda boleh menghubungi saya.

 

sengugut

 WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Shaklee Independent Distributor
Tel : 013-232 1416
Email : [email protected]
FB LIkes : Seri Bongsu Healthy
Seorang Ibu yang bekerja dari rumah (WAHM), mempunyai dua orang cahaya mata, dan merupakan Konsultan Nutrisi Shaklee sejak tahun 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *